Objavljeno: 26.8.2000

Microsoft Windows 2000 Service Pack 1

Microsoft je skoraj natanko pol leta za predstavitvijo operacijskega sistema Windows 2000 objavil načrtovan komplet popravkov in dopolnil, ki odpravlja napake in nedorečenosti v osnovni različici. Kljub temu da je Microsoft v tem obdobju prodal čez 3 milijone izvodov sistema Windows 2000 (v vseh različicah) je prav komplet popravkov Service Pack 1 tisti mejnik, ki so ga mnogi (predvsem velika podjetja) čakali za začetek uporabe novega operacijskega sistema.

V nasprotju s podobnimi paketi za dosedanje različice sistema Windows NT in Windows 98, pa Service Pack 1 za Windows 2000 vsebuje le popravke, ne pa funkcionalne razširitve operacijskega sistema. Pri Microsoftu so to razbili na več delov na željo uporabnikov, saj so zaradi tega v preteklosti nastajale težave. Tako so tudi po predstavitvi kompleta popravkov nekatere novosti, kot so Internet Explorer 5.5, Microsoft Reader in Windows Media Player 7 na voljo zgolj kot samostojne posodobitve, dosegljive prek spleta. Še več, Microsoft novi Service Pack 1 priporoča, vendar (za zdaj) ne zahteva za nemoteno delovanje sistema ali druge programske opreme. Poenostavili so tudi sistem namestitve popravkov, prvič pa jih lahko brez težav tudi odstranimo, ne da bi s tem onemogočili pravilno delovanje sistema. Izjemno koristna novost je možnost, da popravke Sevice Pack 1 dodamo namestitvi operacijskega sistema in se tako v nove računalnike prenesejo samodejno -- brez dodatnih posegov skrbnika. To je še posebej koristno v omrežnih namestitvah.

Kljub temu Service Pack 1 prinaša kup popravkov, ki segajo na štiri področja: zanesljivost delovanja sistema (predvsem delo s pomnilnikom in združljivost z drugimi programi), združljivost s strojno opremo (zlasti povezano z novimi gonilniki Windows Driver Model), namestitev (samostojna in omrežna) ter varnost (okolja in priloženih programov). Precej je popravkov za imeniški sistem Active Directory, predvsem v povezavi z domenskim sistemom. Service Pack 1 vsebuje tudi vse popravke, ki so bili doslej objavljeni samostojno za okolje Windows 2000 ali vključene programe. Komplet popravkov je tudi precej velik (odvisno od vsebine od 13 do 85 MB), dosegljiv pa je v spletu ali na plošči.

Microsoft je komplet popravkov preizkušal zelo strogo, precej bolj kakor podobne komplete za Windows NT, pa kljub temu ni šlo brez zapletov. Že drugi dan je bilo jasno, da ima Service Pack 1 težave z računalniki, ki imajo nameščene programe za osebno internetno filtriranje in zaščito podatkov (personal firewall), zlasti programe Zone Alarm in Black Ice Defender. V obeh primerih je po namestitvi odpovedala povezava z internetom (omrežna ali klicna). Težava je v interpretaciji nivojev zaščite med temi programi, okoljem Windows 2000 in spletnim brskalnikom, ki so povzročili blokado prometa. Toda le v nekaj dneh sta tako Zone Labs kakor Network Ice (proizvajalca programov) pripravila komplete popravkov, ki težave odpravijo. Nekaj poročil je bilo tudi o težavah z drugimi komunikacijskimi sistemi, vendar so te redkejše.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji