Objavljeno: 11.7.2000

Microsoft TechEd 2000

Za velike računalniške proizvajalce je stik s kupci in odjemalci ključnega pomena. Zlasti, če so to razvijalci programske opreme, tehniki in drugi ljudje, ki so ključnega pomena za prodajo in podporo izdelkov. To še posebej velja za podjetje Microsoft, ki lahko dobršen del svojega uspeha pripiše prav veliki in lojalni skupini partnerjev in uporabnikov. Za gojenje primernega odnosa so zelo pomembne tehnične konference, med katerimi je v Evropi letos največje srečanje TechEd 2000. Konferenca se je odvijala med 4. in 7. julijem v Amsterdamu, še nekaj dni pred tem prizorišču letošnjega evropskega prvenstva v nogometu.

TechEd je srečanje, na katerem lahko udeleženci najbolje začutijo utrip, s katerim se razvija računalništvo, zlasti Microsoftovi izdelki, pa tudi širše. Spoznati je mogoče tako obstoječa orodja in tehnologije kakor tisto, kar pride šele na vrsto. Letošnji TechEd je zato izjemnega pomena zlasti zaradi sodnega procesa, ki poteka v ZDA, in je zaradi razsodbe pod vprašaj postavil nadaljnje strategije tega programerskega velikana. Microsoft je na nek način moral odgovoriti. Pri tem ni razočaral, saj je prav v času konference predstavil pomembne novosti in tehnologije, ki bodo najbrž igrale ključno vlogo v prihodnjih letih.

Najodmevnejša novost je brez dvoma nova platforma, lahko bi rekli kar nova smer razvoja, Microsoft.Net. Gre za nabor novosti, izdelkov, orodij in storitev, ki v svoje osnove močno vključujejo internet in spletne tehnologije (zlasti XML). Nekaj dni pred konferenco so pri Microsoftu razkrili prve podatke o tej platformi, ki bo v prihodnjih letih najbrž povem zamenjala sedanji rod operacijskih sistemov, programov in orodij. Tako bomo dobili Windows.Net, Office.Net, Visual Studio.Net, velika novost pa bodo spletne storitve, ki bodo dosegljive in integrirane domala v vsak bodoči izdelek podjetja.

Platforma Microsoft.Net pa ni le tržno ime, saj tudi tehnično temelji na precej drugačnih osnovah kakor sedanja orodja. Za razvijalce je osnova nov programski vmesnik ter koda, napisana v pravkar predstavljenem jeziku C# (C sharp), novi razvojni stopnji jezika C++, ki poenostavlja doslej različne platforme in storitve, med računalniške jezike pa prinaša internetne tehnologije (XML). Strategija Microsoft.Net pa se na nanaša le na prihodnost v osebnih računalnikih, temveč precej širše. Z njo Microsoft v osnovno strategijo družbe vključuje take novosti, kot so ročni računalniki, internetni terminali in internetno povezani mobilni telefoni.

Toda tudi orodja, ki jih danes že imamo ali so tik pred izidom, omogočajo izdelavo zmogljivih rešitev. Letos je bila najbolj odmevna tema elektronsko poslovanje. V prihodnjih mesecih prideta na vrsto dve orodji s ključno vlogo v Microsoftovi strategiji. Ta sta Microsoft Commerce Server 2000 (B2B in B2C), namenjen izdelavi rešitev za elektronsko spletno trgovanje, ter strežnik za izmenjavo poslovnih podatkov in vključevanje različnih podatkovnih virov, Microsoft BizTalk Server 2000. Pri obeh navdušuje predvsem to, da so načrtovalci uspeli poenostaviti in avtomatizirati postopke, ki so bili doslej zelo zapleteni.

Seveda pa sta pomembno vlogo na konferenci imeli tudi novi različici Microsoftove zbirke podatkov in strežnika za elektronsko pošto. SQL Server 2000 vse bolj presega meje navadne zbirke in postaja tudi ključni element sodobnih spletnih strežnikov. Poštni strežnik Exchange 2000 pa poleg poštne funkcije predstavlja temelj za več poslovnih rešitev, kot so nadzor pretoka dokumentov ter sestankovanje v resničnem času.

Zanimivo, da je v vsej tej poplavi novih orodij še mladi operacijski sistem Windows 2000 imel za tak strateški izdelek skoraj drugotno vlogo. Da ne bo pomote -- še vedno predstavlja temelj vsega, kar se je dogajalo na konferenci, vendar so bila v ospredju druga orodja. Najbrž tudi zato, ker Windows 2000 prinaša toliko pomembnih in korenitih novosti, da je za njegovo razumevanje potreben čas.

Lepo število predavanj je bilo posvečenih tudi novim računalniško podprtim prenosnim izdelkom, od ročnih računalnikov do mobilnih telefonov. Zdi se, da so te platforme dokončno podprli tudi pomembni Microsoftovi partnerji, ki nove naprave prenašajo iz domene osebne v poslovno rabo. Toda videti je, da je še potrebnega nekaj časa, da bi prišli do funkcionalnosti, ki smo je vajeni v osebnih računalnikih.

Srečanje TechEd, ki je potekalo v kongresnem centru RAI, je bilo polno rekordnih dosežkov. Microsoft je z družbama IBM in Intel objavil rekordni dosežek v hitrosti transakcijskega obdelovanja po metodi tpmC. Novi rekord znaša kar 440.879 transakcij na minuto, kar je trikrat več kakor doslej, a le za tretjino cene dosedanjih rekorderjev. To so dosegli z gručo 32 strežnikov IBM NetFinity 8500R (vsak s štirimi procesorji Pentium III Xeon 700 MHz, 4 GB pomnilnik), ki so poganjali zbirko IBM DB2 Universal Server 7.1. Predvsem pa je preseneča podatek o diskih -- za preizkus so jih uporabili okrog 7000 (!) s skupno kapaciteto 116 TB (116.000 GB).

Rekorden je seveda bil tudi obisk. Udeležencev iz vse Evrope je bilo skoraj 8000 (okrog 100 iz Slovenije) in izbirali so lahko med kar 370 predavanji. Obenem jih je bilo tudi dovolj, da so predzadnji dan z njimi zapolnili skoraj celoten parter znamenitega stadiona nogometnega kluba Ajax. Množico je nato zabaval znani ameriški zvezdnik Bryan Adams. Tudi to je Microsoft -- uspešna kombinacija mladosti, znanja, poslovnosti in zabave -- vse v pravem trenutku.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji