Objavljeno: 1.10.2000

Microsoft razvija naslednjo različico paketa Office

Microsoft je izbranim preizkuševalcem že poslal naslednjo različico programskega paketa Office, enega najbolj pomembnih izdelkov v Microsoftovi paleti programske opreme. Office 10, kakor ga za zdaj imenujemo, bo predstavljal najbrž vmesno stopnjo na poti k paketu Office.Net, pripravljenim za novi rod in platformo Microsoft.Net, ki bo prišel na vrsto šele po letu 2002. Čeprav bo šlo le za nekoliko večjo nadgradnjo sedanjega paketa Office 2000 (z le nekaterimi elementi iz okolja Microsoft.Net) bo nekaj novosti zelo zanimivih.

Med temi zagotovo izstopa podpora za govor. Bodoča različica Officea bo namreč vsebovala podporo za narekovanje ukazov, najverjetneje pa tudi za narekovanje besedil v programe paketa. Trenutno še ni znano, katere jezike bo novi razpoznavalnik govora poznal. Med novostmi bodo še izboljšana podpora za skupinsko delo in sočasno urejanje dokumentov, podpora za digitalne podpise, ter izboljšave pri sistemih za izdelavo opomb ter tabel.

Microsoft Office 10 naj bi bil tudi bolj zanesljiv in varen za dokumente kakor dosedanji paketi. Paket bo tako vseboval novo kodo za reševanje dokumentov, tudi ko program odpove poslušnost. Poleg tega naj bi z novimi algoritmi za osnovna opravila, kakršno je "pametno" kopiranje, olajšali delo s programom. Office 10 bo zelo tesno povezan s strežnikom za elektronsko pošto Exchange Server, s katerim bo tvoril ogrodje za izdelavo informacijskih dveri. V ta namen bo v paket vključenih precej tehnologij, ki jih danes najdemo v razvojnem ogrodju Digital Dashboard. Gradniki se bodo imenovali Web Parts, shranjeni pa bodo v spletnem odlagališču (Web Store) strežnika Exchange. Word bo postal privzeti urejevalnik za elektronska sporočila, njegovo vgradno različico pa bo mogoče uporabljati kar znotraj Outlooka.

Izboljšana bo tudi preglednica Excel, ki bo vsebovala novosti za lažje iskanje, analizo in objavo podatkov. Program bo dobil nov spletni vmesnik za iskanje podatkov, podporo za pametne oznake, s katerimi bo program predlagal, kako končati opravilo, ter izboljšave delo z vrtilnimi tabelami, s katerimi bo Excel postal še bolj podoben orodjem za analitično obdelovanje podatkov (OLAP). Pomembna novost bo vključitev vmesnika za dostop do podatkov prek standarda XML, s čimer bodo mogoče tudi analize podatkov, ki se zbirajo v realnem času.

Novosti bodo tudi v programu Access 10, ki bo sicer imel podporo za dosedanje zapise podatkov, vendar bodo obenem uvedli novega, optimaliziranega za shranjevanje več in bolj obsežnih podatkov. Še tesneje kakor doslej pa bo Access povezan s podatkovnim strežnikom SQL Server 2000, s katerim bo znal za uporabnika nevidno izmenjevati podatke. Spletni urejevalnik FrontPage bo imel nov uporabniški vmesnik, večina novosti pa bo povezanih z novimi orodji za skupinsko delo.

Po sedanjih načrtih naj bi Microsoft Office 10 za okolje Windows predstavil v letu 2001, vendar natančnejših podatkov še ni. Pred tem pa letos pride na vrsto nova različica pisarniškega paketa za računalnike Apple Macintosh, ki bo nosila ime Office 2001.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji