Objavljeno: 6.7.2000

Microsoft predstavil novi jezik C#

V zadnjih letih smo bili le redko priče nastanku novega programskega jezika. Na tržišču prevladujejo C++, java in basic, poleg tega pa srečamo številne specializirane jezike, ki jih večinoma uporabljajo posamezni proizvajalci. Internet je na to področje prinesel nove dimenzije, predvsem z javo, ki omogoča izdelavo programov, ki delujejo na različnih računalnikih in operacijskih sistemih pravzaprav brez spremembe v kodi. Javo so hitro prevzeli številni proizvajalci, tudi Microsoft, čeprav ne brez zapletov. Zaradi sporov sta Microsoft in Sun pristala celo na sodišču.

Videti je, da je Microsoftu celoten zaplet okoli jave in dejstvo, da ne nadzorujejo njenega razvoja, postalo zelo moteče. Zato so se odločili razviti lasten programski jezik, ki so ga razvijali pod delovnim imenom Cool. Konec junija pa so uradno predstavili nov jezik, ki so ga nato poimenovali C# (Cis).

Že samo ime pove, da programski jezik izhaja iz sintakse jezika C++, s čimer so hoteli zagotoviti mehek prehod za uporabnike, vajene jezikov C in C++. Obenem pa so v jeziku poenostavili nekatere težavne dele, kot so novo samodejno zbiranje "smeti" (pomnilnika, ki ga koda ne potrebuje več) ter samodejno deklariranje spremenljivk. V sintaksi naj bi se zgledovali tudi po Visual Basicu in orodjem za hitro izdelavo programov RAD. S tem se C# po strukturi in načinu dela močno približuje javi. Toda za razliko od tega je C# močno usmerjen v poslovno rabo, kjer zna tesno sodelovati z nastajajočim standardom za poslovno izmenjavo podatkov XML. Prvenstveno naj bi ga uporabljali za razvoj komponent za spletno rab, ki bo kot storitve tvorili sestavne dele večje celote. Jezik je zasnovan na tak način, da ga je mogoče preprosto izboljševati in razširjati, brez skrbi, da bi s tem zgubili združljivost z obstoječimi programi.

Toda Microsoft poudarja, da C# ni tekmec javi, podjetje pa bo za zdaj še naprej podpiralo tudi javo. Jezi so uvrstili v skupno strategijo, ki so jo poimenovali .Net, združuje pa vse od operacijskih sistemov, namenskih programov in razvojnih orodij. Microsoft trenutno nima neposrednih načrtov, da bi podporo za C# prenesel tudi na druge platforme. Zato pa so napovedali, da so jezik ponudili kot odprti standard organizaciji ECMA (European Computer Manufacturer's Association), enemu od teles, ki skrbi za standardizacije na področju računalništva. S tem želijo pritegniti druge ponudnike, da bi C# prenesli na druge platforme, obenem pa skušajo narediti to, kar Sunu ni uspelo (ali pa ni hotel). Čeprav je do datuma izdaje prevajalnika in razvojnega okolja za C# še daleč, je Microsoft že napovedal, da bo jezik sestavni del ene od naslednjih različic razvojnega kompleta Visual Studio. Prav mogoče je celo to, da se zaradi C# celo zakasnijo z izdajo naslednje različice, ki bi morala po prvotnih načrtih priti v prodajo že jeseni.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji