Objavljeno: 19.9.2019 13:00

Microsoft podpira ukinitev prepovedi poslovanja z družbo Huawei

Brad Smith, aktualni predsednik družbe Microsoft je v nedavnem intervjuju za BBC javno pozval ameriško administracijo, da ukine prepoved poslovanja s kitajsko korporacijo Huawei. Prepričan je, da sodelovanje med družbama Microsoft in Huawei ne predstavlja nevarnost za ZDA, kar je bil glavni argument ob vzpostavitvi sankcij v začetku letošnjega leta.

Ameriška vlada je sicer pred časom nekoliko omilila sankcije z uvedbo posebnih dovolilnic za poslovanje, ki jih podjetja lahko pridobijo po ustreznem preverjanju vsebine poslovnega sodelovanja. Microsoft je le eden od več kot 100 podjetij, ki so zaprosila za izjemo, a doslej ameriško zunanje ministrstvo ni izdalo še niti ene dovolilnice.

Microsoftovo predsednik je zatrdil, da tudi po skrbni analizi ne vidijo razlog, zakaj Huawei ne bi smel nameščati operacijskega sistema Windows v svoje izdelke. Microsoft se čuti, da ima glede varnosti vse potrebne vzvode v svojih rokah, nevarnost, seveda pa tudi izgubljeno poslovno priložnost pa vidijo predvsem v prepovedi sodelovanja s kitajsko družbo.

Brad Smith sicer priznava, da so nekatere odredbe ameriške vlade lahko legitimne, ko se tiče tehnologije 5G in z njo povezane omrežne tehnologije, ne razume pa, zakaj je ameriška vlada kar počez prepovedala sodelovanje skoraj na vseh drugih tehnoloških področjih.

Mnenje Microsoftovega predsednika je pomenljivo tudi zato, ker ima v industriji velik ugled. Ne samo, da je član uprave Microsofta z najdaljšim stažem, temveč še vedno drži tudi vajeti pravne službe v Microsoftu in ima na področju specifične zakonodaje več kot primerne kompetence. Zanimivo je tudi, da se je v bran sodelovanja s kitajskim partnerjem postavilo podjetje, ki ima v primerjavi z drugimi velikani skoraj najmanj posla s Kitajci. Microsoft tam ustvari komaj 1,8% vseh prihodkov.

Kot je znano, bo Huawei v kratkem predstavil nov telefon Mate 30, ki ga morda celo ne bodo videli v ZDA. Poleg tega bo Huawei prvič po vzpostavitvi sankcij vanj namestil programsko, ki ni uradno podprta. Namesto z licenčnim in prilagojenim Androidom, bodo uporabili odprtokodno različico, pri tem pa ne bodo uporabili Googlovih aplikacij, kot so YouTube, Maps, pisarniške zbirke in celo spletne trgovine Play Store.

Namesto tega lahko kupci pričakujejo pisarniška orodja Huawei Mobile Service, ki jih je razvil Huawei v lastni režiji. Dodatno bodo svoje prodajne in servisne partnerje podučili, kako lahko strankam pomagajo, da te same namestijo manjkajoče programe, kar ni prepovedano. Kakšen je torej pomen tovrstnih sankcij, če dopuščajo razmeroma preprost obvoz?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji