Objavljeno: 24.8.2000

Microsoft bo delal tudi procesorje

Kot vse kaže, bo Microsoft kmalu vstopil tudi na področje načrtovanja in izdelave polprevodniških elementov. Čeprav ta računalniški velikan pokriva številna področja programske opreme, doslej ni dejavno deloval na področju polprevodniških elementov, temveč je svoje izdelke, tudi strojne, temeljil na dolgoletnem partnerstvu z družbo Intel. To se naj bi zdaj spremenilo.

Microsoft je najavil, da razvija komunikacijski procesor z delovnim imenom Solo2, ki bo postal temelj za novo generacijo internetnih terminalov in za storitev WebTV. Microsoft bo skrbel za načrtovanje, procesorje pa bo, kot kaže, izdeloval japonski proizvajalec Toshiba. Microsoft namerava procesor tržiti tudi drugim podjetjem, obenem pa bodo strukturo procesorja licencirali drugim proizvajalcem.

Procesor bo imel okoli 2,2 milijona tranzistorjev, v sebi pa bo združeval komunikacijske funkcije, grafični pospeševalnik, vmesnik za prikaz slike na televizorju, vezje za zajem video posnetkov in številne vmesnike, s čimer naj bi Microsoft kar se da zmanjšal stroške izdelave terminalov. Procesor je namenjen za uporabo z RISC procesorji MIPS. V načrtu imajo tudi zmogljivejši procesor, ki bo vseboval okoli 9 milijonov tranzistorjev, kar je trikrat več kakor prvotni procesorji Pentium. Z novimi procesorji naj bi dosegli ceno internetnih terminalov, ki bodo pod 200 dolarjev, čeprav o cenah za zdaj še ne govorijo.

Tržni analitiki vidijo v tej odločitvi prvi razkorak v navezi med Intelom in Microsoftom, kjer je prvi doslej vedno izdeloval le strojno opremo, Microsoft pa le programsko. Toda z leti sta oba nekoliko posegla tudi na druga področja. Intel že dalj časa razvija in prodaja tudi programsko opremo, Microsoft pa je za zdaj na področju strojne izdeloval le periferne naprave, kot so miške, tipkovnice, igralne palice, zvočniki ... Po trditvah predstavnikov Microsofta so se za tak korak odločili zato, ker na tržišču niso našli primernega izdelka, niti v naboru izdelkov družbe Intel. Dobro obveščeni pa znajo povedati, da je Microsoft že nekaj časa jezen na družbo Intel, ker se ta vse bolj usmerja tudi na področje programske opreme.

Novi procesor Solo2 pa ni edini strojni projekt Microsofta, saj je le-ta v začetku letošnjega leta napovedal, da bo dejavno posegel tudi na področje igralnih konzol, in sicer z izdelkom X-box. Microsoft bo poskrbel za načrtovanje, konzolo pa bodo, kot kaže, proizvajali drugi, vendar bo vse skupaj Microsoft verjetno le prodajal pod svojim imenom.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji