Objavljeno: 12.6.2024 05:00

Mastercard bo po letu 2030 ukinil spletna plačila s številko kreditne kartice

Pravzaprav je neverjetno, da je po spletu možno plačevati preprosto tako, da vnesemo 16-mestno številko kreditne kartice, ki je nespremenljiva in tako idealna za zlorabe. Le redke neobanke ponujajo ustvarjanje virtualnih kreditnih kartic za enkratno rabo. To v prihodnosti ne bo več problem. Po letu 2030 bo Mastercard v Evropi začel uvajati nov način za spletno plačevanje.

Po letu 2030 bo v Evropi plačilo možno z žetoni, ki bodo imeli enkratno veljavnost in se bodo tvorili sproti. Pripravljajo sistem, ki bo vpeljal enotni gumb za spletno plačilo, ki bo zaščiteno z žetonom. Prav tako za uporabo ne bo treba vnesti gesla, ker bo Mastercard podprl passkey. S tokenizacijo bodo pomembno zmanjšali obseg zlorab, ki letno dosegajo več deset milijard dolarjev.

Tokenizacijo že preizkušajo in danes jo uporablja 25 odstotkov vseh e-transakcij. Da bo sistem najprej popolnoma uveden v Evropi, ni presenetljivo, saj so Evropejci najbolj naklonjeni novim plačilnim tehnologijam.

Mastercard pravi, da bo prehod na žetone enako velik in pomemben kot je bila uvedba čipov in PIN-a, ki danes ščitijo kartice ter omogočajo brezstično plačevanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji