Objavljeno: 15.8.2000

Macromedia Flash 5

Podjetje Macromedia je predstavilo peto različico priljubljenega programskega paketa Flash, ki je namenjen izdelavi spletnih animacij in grafičnih uporabniških vmesnikov s pomočjo vektorske in bitne grafike. Nova različica ima nov, močno spremenjen uporabniški vmesnik in bolje organizirana orodja, s čimer naj bi postal lažji za uporabo zlasti pri skupini manj izkušenih uporabnikov. Nova organizacija orodij za animacijo in uporabo slojev omogoča, da tudi najbolj zapletene projekte opravimo v krajšem času, kot z dosedanjimi različicami.

Pri Macromedii so Flash 5 še bolj kot doslej povezali z ostalimi izdelki, zlasti risarskim programom Freehand (pa tudi konkurenčnim Adobe Illustratorjem), spletnim urejevalnikom Dreamweaver in orodjem za spletno grafiko Fireworks. Še posebej pa je pomembna tesna povezanost s paketom Macromedia Generator, ki omogoča pripravo Flash oblikovanih strani v realnem času in z "živimi" podatki.

Orodja so povsem na novo organizirana v orodjarni, ki je dosegljiva na desni miškini tipki. Kljub temu so ohranili tudi dosedanji sistem menujev in bližnjic. V desnem zgornjem vogalu se nahaja odslej okno s statusnimi informacijami, kot so velikost in nastavitve barv. Flash 5 omogoča med drugim tudi uporabo skupine barv, ki jih lahko posnamemo i uporabimo v različnih projektih. Za delo z besedili je zdaj na voljo novo orodje, kjer lahko hitro določimo pisave, poravnave odstavkov, besedilo pa lahko formatiramo tudi z uporabo HTML ukazov. Flash 5 podpira tudi jezik XML, s katerim omogoča eksplicitno posredovanje podatkov na spletni strani.

Zelo zanimiva novost je podpora za spletno tiskanje. Medtem, ko na zaslonu vidimo eno podobo spletne strani, lahko za tiskanje stran oblikujemo tudi nekoliko drugače, da je recimo bolj podobna standardnim tiskanim brošuram. Poleg tega lahko optimiziramo rabo skupnih elementov med večjim številom spletnih strani v knjižnice, kar zmanjša količino prenesenih podatkov.

Nova različica ima povsem novo podporo za Bezierjeve krivulje, s čimer se po natančnosti in enostavnosti dela močno približuje standardnim risarskim orodjem. Med novostmi so še podpor za glasbo MP3, ki ni omejena le na predvajanje glasbe. S Flashom 5 lahko tako odslej ustvarjamo MP3 datoteke, jim spreminjamo parametre in jih optimiziramo za ciljno rabo.

Macromedia bo pričela prodajati Flash 5 septembra, cena paketa pa bo 400 dolarjev (150 dolarjev za nadgradnje). Flash 5 bo mogoče kupiti tudi v kompletu z risarskim paketom Freehand 9 za ceno 600 dolarjev (250 dolarjev za nadgradnje). Na voljo je tudi komplet za izdelavo dinamičnih strani Flash 5 Generator DE Studio, ki bo do decembra na voljo po posebni ceni 650 dolarjev.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji