Objavljeno: 21.4.2000

Macromedia Director 8 Shockwave Studio

Podjetje Macromedia z nezadržno hitrostjo pripravlja nova grafična in večpredstavna orodja, ki so bolj kakor doslej opremljena s podporo za pripravo spletne vsebine. Zadnji iz niza novosti je paket Director 8 Shockwave Studio, ki omogoča izdelavo kompaktnih a učinkovitih spletnih animacij, filmov, risank, interaktivnih programov, iger in še marsičesa drugega. Glavna moč programa je v tem, da lahko združuje najrazličnejše vire podatkov, od rastrske in vektorske grafike, zvoka, animacij, modelov 3D in videoposnetkov. Zagotavlja visoko stopnjo odzivnosti, saj lahko v programu upodobimo obrazce in celo tako interaktivne programe, kot so moduli za kramljanje v realnem času. Vse to lahko opravimo z vgrajenim programskim jezikom Lingo, ki je po zmogljivosti vse bolj podoben klasičnim programskim jezikom.

Ena večjih novosti nove različice je "inšpektor" za lastnosti predmetov, ki v enem samem orodju združuje funkcije predhodno večjega števila oken. S tem so sprostili prostor na delovni površini, kar olajša izdelavo interaktivnih programov in filmov. Pomemben je tudi nov raziskovalec predmetov, v katerem lahko vidimo hierarhijo vseh predmetov, ki tvorijo določeni projekt. S stališča programiranja je pomembna novost, da lahko skripte posnamemo v samostojne datoteke in s tem lažje opravljamo skupinsko delo pri večjih projektih. Poleg tega so pri Macromedii poskrbeli za to, da so vsi elementi filmov čim manjši in optimalizirani tudi za počasnejše internetne povezave.

Poleg urejevalnika Director 8 kupci dobijo v paketu še strežnik za strežbo z Directorjem pripravljenih strani Shockwave Multiuser Server 2, program za urejanje spletne grafike Fireworks 3 in zvočne urejevalnike BIAS Peak LE 2.1 (MacOS) ali Sonic Foundry Sound Forge XP 4.5 (Windows). Macromedia Director 8 Shockwave Studio je že v prodaji, stane pa 1000 dolarjev. Lastniki prejšnje različice lahko paket dobijo za 400 dolarjev, lastniki še starejših različic pa za 500 dolarjev. Program je na voljo za računalnike PC z okoljem Windows in za računalnike Apple Macintosh.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji