Objavljeno: 19.5.2006

Lotus Notes z ustvarjalnimi aplikacijami

IBM je na konferenci Deutsche Notes User Group (DNUG) predstavil razvojno različico programske opreme Lotus Notes. Nova izdaja paketa za skupinsko delo, ki bo jeseni dostopna v obliki javne razvojne različice beta, bo vsebovala tudi ustvarjalna orodja. Tako bodo prvič del paketa tudi urejevalnik besedil, urejevalnik preglednic in orodje za delo z interaktivnimi predstavitvami.

Vsi trije bodo uporabljali na jeziku XML temelječ zapis datotek OpenDocument Format (ODF), ki ga je nedavno kot standard potrdila tudi organizacija ISO. 125 milijonov uporabnikov Lotus Notesa bo na ta način dobilo alternativo lastniškim datotečnim zapisom. npr. Microsoftovega Offica.

Z novimi orodji bodo uporabniki lahko tudi izvažali in uvažali datoteke v podprtih zapisih, med katerimi bodo tudi zapisi Microsoftovega Offica in starejših različic OpenOffice.org (novejše imajo tako ali tako enak zapis - ODF). Urejevalniki s standardiziranimi zapisi datotek bodo kupcem Lotus Notesa omogočili, da ne bodo vezani samo na enega ponudnika programske platforme in lažji prehod na drugo.

Nova različica Lotus Notesa bo tudi prva med velikimi komercialnimi orodji za skupinsko delo, ki bo temeljila na odprtokodnem ogrodju Eclipse.

www.lotus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji