Objavljeno: 22.2.2005

LinuxWorld Expo zima 2005

Boston je sredi februarja gostil srečanje LinuxWorld Expo, kjer se je vnovič zbralo rekordno število obiskovalcev in razstavljavcev. Med slednjimi srečamo seveda tradicionalne ponudnike Linuxa in z njim povezane rešitve, kopico malih podjetij in organizacij, pa tudi vse več globalnih proizvajalcev računalniške opreme in storitev, ki v Linuxu in odpri kodi vidijo vse večjo priložnost za zaslužek. Na srečanju so tako sodelovala podjetja, kot so AMD, Apple, BMC, Computer Associates, Fujitsu, HP, IBM, Intel, Novell, Oracle, Sun, in Unisys.

V ospredju srečanja so bili Novell, ki je vse bolj obarvan z Linuxom na vseh frontah, Red Hat, ki je na srečanju predstavil novo različici Enterprise Linuxa za poslovno rabo ter podprl platformo IBM pSeries, IBM, ki močno vlaga v razvoj programov, zlasti pa v celostne storitve, ter HP, Dell in Sun, ki so predstavljali poleg ostalega tudi niz strežnikov in strežniških kompletov (med drugim strežniških gruč), ki so posebej optimizirani za Linux, ali pa jih za uporabnike Linuxa ponujajo pod posebnimi akcijskimi pogoji.

Kot smo že poročali v drugih novicah, je Novell na srečanju razkril nov korak v razvoju ponudbe operacijskih sistemov, kjer bodo pod imenom Open Enterprise Server združili operacijske sisteme Netware in Linux (SuSE), pri čemer bo izdelek pravzaprav narejen iz obeh dosedanjih operacijskih sistemov, ki pa bosta tesno povezana in bosta uporabljala skupna orodja za upravljanje. Na srečanju so tudi oznanili, da bodo programski vmesnik za imeniški sistem eDirectory objavili v obliki odprte kode, s čimer si obetajo, da bo ta postal eden izmed najbolj priljubljenih za povezovanje sistemov, uporabnikov in drugih sredstev v okolju Linux.

Novell bo tudi sodeloval z družbo Astaro, ki bo prispeval pomembne varnostne mehanizme v Novellve izdelke, skupaj pa bosta razvila tudi strežniško varnostno napravo s temeljem na SuSE Linuxu. Morda še bolj zanimiv pa je nov odprtokodni projekt z imenom >>Hula<<, pod katerim namerava Novell razviti novo orodje za elektronsko pošto in skupinsko sodelovanje, ki bo morda zamenjalo obstoječo rešitev (GroupWise) in predstavljalo resnega tekmeca uveljavljenim izdelkom, kot sta Lotus Notes in Microsoft Exchange.

Na srečanju je bilo predstavljenih precej novosti na področju virtualizacije in razpredenega računalništva. Podjetje Virtual Iron je tako predstavilo tehnologijo, ki omogoča uporabo virtualnih strežnikov na zelo nizkem nivoju nad strojno osnovo, za razliko od tehnologije družbe VMware pa omogoča celo virtualizacijo med več strojnimi sistemi, če so ti povezani prek hitrega vmesnika Infiniband. Napredek je pokazal tudi odprtokodni projekt Xen, kjer razvoj virtualizacije podirajo številni veliki proizvajalci, na prvem mestu pa IBM.

Za napredek za poslovne rabe Linuxa je pomembno dejstvo, da je vse več rešitev za upravljanje velikih namestitev. EMU Software je tako predstavil programsko opremo za upravljanje konfiguracij, OpenNMS pa novo različico paketa za omrežni nadzor. Zanimivo je tudi orodje Progression Desktop Tool družbe Versora, ki omogoča prenos datotek in nastavitev iz okolja Windows v Linux. Vse več je samih poslovnih rešitev za Linux, med zadnje pa se je vpisal BusinessObjects, ki nudi svoj paket za poslovno poročanje BusinessObjects Enterprise odslej tudi na Linuxu.

http://www.linuxworldexpo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji