Objavljeno: 21.2.2005

Konferenca RSA 2005

V San Franciscu se je odvijala letna konferenca RSA 2005, ki je posvečena vsem vidikom varnosti v računalniških sistemih. Govora je bilo o varnostnih mehanizmih, algoritmih za šifriranje in digitalno upravljanje pravic (DRM) ter orodjih za zagotavljanje varnosti pri rabi računalniških sistemov. Proizvajalci so seveda dogodek uporabili za prestavitev novih izdelkov in iniciativ, s katerimi obljubljajo korak naprej v boju proti internetnim in drugim nevarnostim.

Podjetje Cisco, kot eden največjih ponudnikov omrežnih in varnostnih rešitev, je na srečanju predstavilo novo iniciativo, imenovano Adaptive Threat Defense (ATD), ki obljublja bolj dosledno varovanje računalniških omrežij na vseh nivojih omrežne opreme. ATD sestavljajo tri komponente: obrambni mehanizem Anti-X (protivirusna orodja, orodja proti vohunskim programom in orodja za filtriranje URL naslovov), izboljšana orodja za nadzor varnosti na nivoju programov in nova orodja za omrežni nadzor, ki omogočajo preprečevanje širjenja nevarnosti. ATD poleg tega sodeluje z že predhodno predstavljenim konceptom NAC (Network Admission Control), ki omogoča preverjanje računalnikov pred njihovo priključitvijo v omrežje.

V ospredju je zopet bil Microsoft, ki je na srečanju oznanil, da bo že letos poleti predstavil novo različico svojega spletnega brskalnika Internet Explorer, ki bo tokrat ločen od operacijskega sistema. Nova različica bo predvsem odgovor na glasne kritike javnosti glede varnosti tega priljubljenega orodja. Tudi sicer Microsoft veliko vlaga v varnost, za kar namenja skoraj tretjino svojega proračuna za razvoj, ki znaša 6 milijard dolarjev. Bill Gates je v svojem govoru poleg že znanih orodij najavil tudi prihod protivirusnega programa za domačo rabo do konca letošnjega leta, s čimer so potrdili pričakovanja in ugibanja, ki so krožila v javnosti že dalj časa.

Sicer pa so si bili udeleženci edini, da varnost v računalniških sistemih še zdaleč ni na zadovoljivem nivoju. Kljub trudu se razmere marsikje še naprej slabšajo. Nedavna raziskava je tako celo pokazala, da uporabniki vse manj zaupajo klasičnim avtorizacijskim sistemom, kot so enostavna gesla, zaradi česar so mnogi nehali kupovati prek spletnih trgovin. Veliko je tudi težav s sistemi za preverjanje identitet uporabnikov, zato so proizvajalci ustanovili novo združenje za boj proti temu pojavu. Strokovnjaki pa opozarjajo, da se nevarnosti selijo tudi na nova področja in mlade tehnologije, kot so internetna telefonija (VoIP) in pametne oznake (RFID), ki so v osnovi premalo zaščitene pred zlorabami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji