Objavljeno: 15.2.2005

Konferenca 3GSM

Konferenca 3GSM World Congress 2005 v francoskem Cannesu je tako kot vsako leto zopet zbrala domala vse, ki kaj pomenijo v mobilni telefoniji. V ospredju so seveda številni novi mobilni telefoni, ki skušajo prepričati novosti željne kupce. Eni s svežim, modnim videzom, drugi z novimi funkcionalnostmi.

Nokia je predstavil nekaj novih telefonov, na prvem mestu model 6680, prvega predstavnika nove generacije pametnih telefonov s platformo Series 60. Telefon, ki bo stal okoli 500 evrov, ima vgrajena kar dva objektiva za digitalno fotografijo in snemanje video posnetkov. Prednji pri zaslonu je namenjen videokonferenčnim povezavam, na zadnji strani pa fotografiranju z ločljivostjo 1,3 milijona pik, ob tem pa lahko računamo tudi bliskavico z LED diodo. Prek vgrajenega sistema XpressPrint lahko celo natisnemo slike neposredno iz telefona, najti pa moramo združljivi kiosk.

Vgrajen je poštni odjemalec, ki omogoča nenehno povezavo na poštni strežnik, telefon pa deluje v omrežjih GSM/GPRS/EDGE in WCMDA. Podoben, a nekoliko manjši je model Nokia 6681, ki ima vgrajen le en objektiv in ne dela v omrežjih WCDMA. Najcenejša novost je Nokia 6101, ki ima školjkasto obliko s pokrovom, fotoaparat VGA ločljivosti in podporo za sistemom pogovora s pritiskom na posebno tipko (push-to-talk). Stal bo okoli 250 evrov.

Pomembna novost pa je tudi nova generacija platforme Series 60, ki temelji na operacijskem sistemu Symbian 9. Tretja generacija platforme s tem imenom bo proizvajalcem omogočala večjo prilagodljivost posameznih modelov, boljšo podporo za večpredstavnost, boljšo sinhronizacijo in razne mehanizme za varen dostop do oddaljenih poslovnih podatkov. Obenem pa bo platforma združljiva s programi za dosedanje sisteme. Na voljo v bo sredi jeseni.

Nokia je na konferenci oznanila tudi tesnejše sodelovanje z Microsoftom na področju ponudbe večpredstavnih vsebin in povezljivosti do osnovne plošče. Nokia bo tako v svojih bodočih izdelkih podprla Microsoftove zapise zvočne WMA, sistem za digitalne pravice Windows Media DRM in protokol Media Transfer Protokol. Prek posebnih dodatkov za predvajalnik Windows Media Player bo poleg tega omogočila dostop do sistema DRM, ki so ga razvili pri združenju Open Mobile Alliance ter zvočni zapis MPEG AAC. V svojih telefonih bodo odslej lahko poleg tega uporabljali tehnologijo ActiveSync za povezavo s poštnimi strežniki MS Exchange, s čimer naj bi povečali enostavnost rabe elektronske pošte na mobilni telefonih.

Prva novost iz Sony Ericssona ima ime z800i. Gre za telefon s pokrovom dokaj oglatih potez, ki ima vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik in vrtljivim objektivom ter podporo za omrežja GSM/GPRS/UMTS. Podpira različne večpredstavne zapise, vključno s pretočnimi zapisi. Za nekoliko manj zahtevne je na voljo model K600, ki ima podobne tehnične lastnosti, le da ima klasično obliko brez pokrova.

Motorola je na srečanju predstavila več novosti, med katerimi nekatere stavijo predvsem na modni šarm. Novosti so modeli SLVR V8, PEBL V6 in posebna različica modela RAZR V3. Prvi model z dokaj tankom ohišjem podpira omrežja EDGE, vsebuje fotoaparat ločljivosti VGA, deluje kot predvajalnik MP3 s podporo za kartice TransFlash, nudi pa tudi neposredni dostop do elektronske pošte (POP3). Oblikovno najbolj privlačen je model PEBL V6, ki ima ohišje ovalne oblike in poseben mehanizem za preprosto odpiranje zgolj s hitrim gibom. Po tehničnih lastnostih je podoben modeli SLVR V8, le da nima podpore za dodatne pomnilniške kartice.

Sicer pa so je Motorola predstavila tudi nekaj naprednejših modelov, kot je novi model E1120. Telefon podpira omrežja tretje gerenacije, vsebuje pa tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 3 milijone pik, vgrajena pa je celo bliskavica z LED diodo. Na voljo bo šele jeseni. Konec let pa pride na vrsto model A1010, zamenjava za model A1000, pametni telefon z velikim zaslonom občutljivim na dotik in operacijskim sistemom Symbian 7 ter uporabniškim vmesnikom UIQ 2.1. Med novostmi so predvsem digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik in podpora za kartice TransFlash. Posebne pozornosti je deležen tudi model Motorola E1060, ki bo kot kaže prvi z javansko različico paketa Apple iTunes. Sicer pa gre za prijetno majhen telefon, ki ima vgrajen bluetooth, digitalni fotoaparat s 1,3 milijoni pik in prostor za kartice TransFlash velikosti do 512 KB, kot nalašč za hrambo digitalnih skladb.

Panasonic je prikazal kar devet novih modelov, na čelu z novim modelom X800, ki temelji na platformi Series 60. Telefon ima vgrajen fotoaparat visoke ločljivosti, podporo za kartice miniSD, predvsem pa cel kup programov, med drugim urejevalnike za dokumente narejene v Wordu, Excelu in PowerPointu. Kljub številnim lastnostim in zaslonu, ki je vgrajen v pokrov, je celota debela komaj 17 mm. Zanimiva sta tudi modela MX6 in MX7, ki stavita na slikanje, saj premoreta fotoaparate z ločljivostmi 1,3 oziroma 2 milijona pik, zmogljive akumulatorje in velike zaslone (do 2,5 palca).

Pri LG Electronics pa so želeli obiskovalce presenetiti predvsem s tehničnim poslasticami. Telefon z oznako LT1000 je prvi, ki ima vgrajen sprejemnik za digitalno televizijo DMB, program pa lahko celo spremljamo med tem ko opravljamo telefonski klic. Ker uporablja miniaturni sprejemnik, je bilo dovolj prostora tudi za digitalni fotoaparat. Model SV360 pa je telefon z najhitrejšo 3D grafiko (milijon poligonov na sekundo), kar zna prikazati na 2,2-palčnem zaslonu.

Microsoft še naprej poskuša prepričati proizvajalce in telekomunikacijske operaterje, naj se odločijo za njegovo mobilno platformo. Na konferenci so tako objavili nov poskus preboja, tokrat v sodelovanju s singapurskim podjetjem Flextronics. Partnerja sta razvila novo platformo z imenom Peabody, ki temelji na operacijskem sistemu Windows Mobile. Tokrat stavijo predvsem na nižjo ceno, saj naj bi novi telefoni OEM ponudnikom predvsem omogočili cenovno konkurenčnost. Kljub temu platforma podpira omrežja GSM in GPRS, večpredstavni predvajalnik Windows Media Player, zanimiva novost pa je tudi možnost samodejnega brisanja podatkov, če je telefon ukraden. Microsoft naj bi s tem korakom predvsem načel tržni delež pri pametnih telefonih, kjer kraljujeta Symbian in Palm OS. Konkretni ponudniki žal še niso znani.

Ob velikih pa je nekaj prostora tudi za manjše ponudnike. Najmanjši mobilni telefon na konferenci je tako prikazalo skoraj docela neznano korejsko podjetje Newgen, ki je prikazalo model v obliki školjke, ki ima kar dva zaslona, vgrajen fotoaparat, podpira pa omrežja 2,5G, ob tem pa tehta komaj 45 gramov. Zaprt je tako majhen, da ga lahko brez težav stisnemo v pest. Izvirni so tudi pri angleškem podjetju PDD, ki je predstavilo nekaj sveže oblikovanih prototipov. Zanje je značilna predvsem ploščata oblika s kar se da majhno debelino in velike površine za zaslone. Poleg ultra tankega modela je zanimiv tudi prototip školjkastega telefona, ki razkriva velik notranji zaslon in posebno krmilno ploščico za igre.

Za tiste, ki ne morejo brez interneta v prenosnih računalnikih, Sony Ericsson ponuja novo kartico PC Card, ki podpira štiri frekvenčna območja, prenos podatkov prek omrežij GSM, GPRS, UMTS in EDGE, dosega pa hitrosti prenosa do 247 Kb/s. Kartica z imenom DC95 bo predvidoma v prodaji šele jeseni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji