Objavljeno: 19.2.2009

Komercialni operaterji se umikajo z digitalnega multipleksa

Televizijski operater Pro Plus, lastnik komercialnih programov POP TV, Kanal A in TV Pika bo s 1. marcem prenehal z prenašanjem svojih programov prek digitalnega prizemeljskega omrežja (DVB-T) in bo oddajal samo še v analogni tehnologiji. Razlog za takšno odločitev je previsoka cena gostovanja v prvem digitalnem multipleksu, ki ga upravljajo Oddajniki in zveze RTV Slovenija. Cena bo namreč od 1. marca naprej stroškovno naravnana, kar pomeni, da bo nekajkrat višja, kot je bila dosedanja cena, ki je bila subvencionirana s strani države.

Pro Plus priporoča gledalcem, da uporabljajo alternativne poti za spremljanje njihovih programov, ali prek klasičnega omrežja analognih oddajnikov, prek kabelskega omrežja (CATV in DVB-C), prek internetnih omrežij (IPTV) ali prek satelita (DVB-S). Pro Plus ne pričakuje, da bo zaradi te odločitve sploh izgubil kakšnega gledalca, saj je pokritost z analognimi oddajniki večja kot z digitalnimi oddajniki, razen tega pa naj bi vsi gledalci še vedno imeli možnost sprejema (vsaj) analognega signala. Do začetka leta 2011, ko Zakon o digitalni radiofuziji predideva ugasnitev analognih oddajnikov, pa je še dovolj časa.

Ob nezanimanju komercialnih operaterjev za uporabo prvega digitalnega multipleksa pa se lahko vprašamo o smiselnosti izgradnje drugega digitalnega multipleksa. Ali ne bi bilo mogoče ceneje gledalce, ki še uporabljajo analogni antenski sprejem (dobrih 100.000 gledalcev), preusmeriti na alternativne oblike sprejemanja televizije? Tisti gledalci, ki nimajo niti priključka na kabelsko omrežje niti na internetno omrežje še vedno lahko sprejemajo programe komercialnih televizij prek satelita (digitalni satelitski sprejemik s krožnikom stane danes manj kot 100 evrov) ali ponekod tudi prek brezžičnega sistema MMDS (kjer gre praktično za enako tehnologijo kot na digitalnem kablu, tako da gledalec ne potrebuje nobene dodatne opreme).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji