Oglasno sporočilo
Objavljeno: 23.2.2021 06:21 | Teme: monitor

Koda, ki poganja znanost – v novem Monitorju

Mesec je naokoli, na voljo je nova številka Monitorja. Naslovna tema tokratne številke je programiranje v znanosti – od Fortrana pa do podatkovnih zbirk in repozitorijev kode in podatkov, brez katerih ne bi bilo znanosti, kot jo poznamo.

Naročite se na Monitor in morda boste zadeli pametni telefon Nokia 5.3!

Med novimi napravami vsekakor najbolj izstopa težko pričakovana serija telefonov Samsungov Galaxy S21, predstavljena pred slabim mesecem. Prvi je na preizkus prišel model Ultra, najzmogljivejši model serije. Ob njem smo preizkusili tudi Huaweijev novi Mate 40 Pro, izredno zmogljiv telefon z vrhunskim fotoaparatom.

Pri računalnikih smo vajeni, da po navadi uporabljajo operacijski sistem Windows, razen če ne gre za Applove modele. Tokrat smo po res dolgem času spet preizkusili Googlov sistem Chrome OS, nameščenem na odličnem Acerjevem Chromebooku. Operacijski sistem je v zadnjih letih zelo napredoval, največji skok je dobil s podporo aplikacijam za sistem Android. Chrome OS ponudi dobro odzivnost in odlično vzdržljivost baterije, minus, torej omejen nabor programov, pa tržnica aplikacij za Android občutno popravi.

Ponovno smo se lotili električnih avtomobilov – preizkusili smo najcenejši električni avtomobil tega trenutka, Renaultov novi Twingo Electric (ki ga izdelujejo pri nas, v Novem Mestu). Pri nas pa se je znašel tudi avtomobil kitajske izdelave MG ZS EV – urbani terenec, ki pokaže kitajski napredek pri izdelavi vozil. Pišemo pa tudi o polnilnih postajah za električna vozila, ki so bolj ali manj vse postale plačljive, cene pa na nekaterih sploh ne zaostajajo za ceno naftnih derivatov, torej bencina in dizla.

Vsem, ki se radi spustijo v drobovja svojih računalnikov, priporočamo izčrpen preizkus pogonov SSD. Nabrali smo čez dvajset različnih modelov več proizvajalcev, preverili, kako se odnesejo v teoriji in kako v praksi. V zadnjih letih so vse popularnejši pogoni oblike M.2 z vmesnikom NVMe, ki ponujajo občutno višje hitrosti od klasičnega vmesnika SATA. Omenimo tudi različne tehnologije uporabe celic in kaj pomenijo za življenjsko dobo pogona.

V spletu je v zadnjih tednih odmevala majhna skupnost na družabnem omrežju Reddit, kateri člani so s pravo taktiko na račun kapitalskih skladov zaslužili presenetljive količine denarja, omenjene sklade pa pripeljali do občutnih izgub. Kaj točno se je dogajalo, kako je do tega prišlo in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti, si lahko preberete v našem članku.

Na področju novih tehnologij tokrat pišemo o tehnologiji Lidar, nekakšnemu laserskemu radarju, ki je prisoten na vse več področjih, od telefonov do pametnih avtomobilov. Pa o tem, kako je lahko tudi cenejši telefon danes plačilna ali kakšna druga pametna kartica. Preberite si o sami tehnologiji, pa tudi o varnosti, ki preprečuje morebitne zlorabe.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, pa tokrat tisku 3D, CAD/CAM in prihajajoči digitalni osebni izkaznici, ki jo naj bi dobili do konca leta.

Naslednja redna številka izide v torek, 30. marca.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji