Objavljeno: 28.4.2001

Kje je vaše vozilo?

Vse obsežnejši transportni sistemi zahtevajo vedno večji nadzor nad položajem, delovanjem in upravljanjem vozil. Spremljanje vozil oz. potujočih objektov tako postaja v našem življenju vedno bolj potrebno. Podjetje Monolit Informacijski sistemi, je v sodelovanju s podjetjema Logina Lagersoft in Identicus Slovenija razvilo sistem za sledenje vozil, ki vključuje številne možnosti nadziranja lokacije, pravilnega delovanja vozil, logistiko transporta, upravljanja v prometu in komunikacijo z voznikom.

Sistem omogoča prenos podatkov o položaju vozila med sateliti in vozilom (GPS) ter prenos podatkov med vozilom in komunikacijskim strežnikom s pomočjo podatkovnega prenosa ali v obliki sporočil SMS prek operaterja mobilne telefonije. V ozadju delovanja tega sistema je podatkovna baza Oracle. Pomembnih podatkov o vozilu je veliko, še posebej zanimivi pa so zato, ker so na voljo na svetovnem spletu. Za vozila, vključena v ta sistem, lahko preko svetovnega spleta spremljamo njihovo pozicijo s pomočjo različnih kartografskih podlog in njihovo operativno stanje, pomembna pa je tudi komunikacija s temi vozili, saj lahko način vožnje in cilj ter s tem porabo vozil koordiniramo kar preko svetovnega spleta.

Slovenska rešitev je vzbudila veliko pozornost tudi v tujini, saj imajo mnogi prevozniki velike probleme z optimalnim izkoristkom svojega voznega parka. Posebej zanimiv pa je ta sistem zato, ker je tudi v tujini vedno več kraj tovornih vozil, ki jih je s tem načinom enostavno izslediti. Seveda je ta sistem za nadzor vozil primeren tudi za osebna vozila, saj mora biti vgrajena le manjša, lahko tudi skrita, delovna postaja.

http://www.sledenje.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji