Objavljeno: 15.5.2007

KDE 4.0 alpha1

Skupnost razvijalcev okolja KDE je že marca izdelala razvojni načrt različe 4.0, ki bo predvidoma izšla 23. oktobra in bo nadvse pomembna izdaja prostega okolja z novimi temelji in programskim ogrodjem za prihajajoče različice, prinaša pa še nabor gradnikov Qt 4, ki naj bi pohitril delovanje okolja za 20 do 30 odstotkov.

V skladu z načrtom je skupnost izdala razvojno različico KDE 4.0 Alpha1, ki prinaša novo grafično podobo Oxygen (zaenkrat samo ikone) in novo ogrodje za razvoj programov, ki omogoča bistveno večjo povezanost strojne opreme in večpredstavnosti.

Tako so v razvojni različici na voljo večpredstavni programski vmesnik Phonon, ogrodje za integracijo strojne opreme Solid in sistem za preverjanje črkovanja ter slovnice.

KDE 4.0 alpha1 prvič na ogled postavlja tudi nov upravitelj datotek Dolphin, ki je bistveno manj obilen od obstoječega Konquerorja, in pregledovalnik dokumentov Okular, ki je nastal v okviru natečaja Google Summer of Code.

Do končne različice KDE 4.0 je še daleč, že konec junija pa izide različica beta1, ki bo ponudila vse predvidene zmogljivosti, med drugim tudi novo namizje in pult Plasma s podporo manjšim programom, kot jih podpirata SuperKaramba in Applov Dashboard.

Privzeta podoba namizja KDE 4.0 alpha1 še ni dokončana.

Okular podpira različne zapise slik, poleg tega pa še zapise PDF, Postscript, TIFF, CHM, DjVu, DVI, XPS, ODF, FictionBook in comicbook.

www.kde.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji