Oglasno sporočilo
Objavljeno: 23.12.2021

Kako varni ste na spletu?

Fotografije, video posnetki, programi in aplikacije ter številni manj ali bolj pomembni dokumenti … Veste, kaj vse imate shranjeno na svojem računalniku? Kaj pa bi se zgodilo, če bi zaradi vdora v vaš računalnik ali računalniškega virusa ostali brez vsega ali pa bi vsi podatki pristali v tujih rokah? Bi bili pripravljeni za povrnitev podatkov plačati odkupnino?

S pametno in previdno uporabo spleta se lahko temu izognete in poskrbite, da bodo vaši podatki na varnem, z zavarovanjem kibernetske zaščite pa si zagotovite pomoč, če jih kljub vsemu izgubite.

Kako poskrbeti za varnost na spletu?

Pomembno je predvsem, da ste pri uporabi računalnika in spleta previdni in da ne kliknete čisto na vsako povezavo in ne odpirate ter ne odgovarjate na e-sporočila nepoznanih pošiljateljev. V pomoč so vam tudi ustrezno nameščeni in redno posodobljeni ter aktivni protivirusni programi ali aktiven požarni zid

   Preverite več nasvetov, kako preprečiti kibernetske napade.

Poleg previdnosti in upoštevanja varnostnih nasvetov pa gre lahko vseeno kaj narobe zato svoj računalnik tudi zavarujte z zavarovanjem kibernetske zaščite, ki ga lahko pri Zavarovalnici Triglav sklenete v sklopu zavarovanja osebne zaščite. To poleg kibernetske zaščite lahko vključuje še računalniško asistenco, odgovornost zasebnika, pravno zaščito, zavarovanje mikro mobilnosti ter nezgodno zavarovanje in asistenco po poškodbi.

Kako vam pomaga zavarovanje?

Zavarovanje kibernetske zaščite krije škodo, ki jo utrpite kot posledico kibernetskega škodnega dogodka (npr. virusa ali vdora v računalnik) v vsakdanjem življenju in krije stroške:

  • ponovne vzpostavitve delovanja računalnika,

  • pregled in presoje, ali je mogoče izgubljene in poškodovane podatke obnoviti in povrniti,

  • obravnavanja in pogajanja s tistim, ki vas izsiljuje, ter stroške odkupnine.

V zavarovanje so vključeni vsi vaši osebni računalniki, namizni, prenosni in tablični računalniki.

Vendar pozor! V primeru, da računalnik uporabljate za opravljanje pridobitne dejavnosti ali če poškodovane datoteke niso bile namenjene osebni uporabi, škoda ne bo krita, saj zavarovanje kibernetske zaščite velja le za fizične osebe.

   Zavarovanje kibernetske zaščite lahko sklenete tudi preko spleta.

Škoda zaradi spletnega napada bo krita le, če je nastala škoda na programski opremi in podatkih, za katere imate licenčne pravice za uporabo. Računalnik mora imeti prav tako nameščen redno posodobljen in aktiven protivirusni program ter aktiven požarni zid, ne sme pa imeti nameščene zastarele programske opreme, za katero s strani proizvajalca niso več zagotovljene posodobitve in varnostni popravki.

V primeru kibernetskega napada …

Prva stvar, ki jo morate narediti, ko odkrijete, da je bil vaš računalnik tarča napada, je da o tem obvestite policijo. Kibernetski napadi se namreč štejejo med kriminalna in kazniva dejanja. Šele zatem se obrnite na zavarovalnico, da prijavite škodo in pridobite pomoč pri kritju stroškov škode in povrnitvi nadzora nad računalnikom.

Do pomoči z enim samim klicem

Računalniško asistenco, ki jo prav tako lahko v sklopu zavarovanja osebne zaščite sklenete skupaj z zavarovanjem kibernetske zaščite, lahko na 080 2864 pokličete:

  • Zaradi vdora ali neupravičenega dostopa v vaš račun oziroma profil na družbenih omrežjih.

  • Če je treba vzpostaviti oziroma poskusiti ponovno vzpostavitvi uporabniški račun na družbenih omrežjih.

  • Za diagnostiko in čiščenje oziroma poskus očiščenja računalnika zaradi okužbe z računalniškim virusom.

  • Za pomoč pri namestitvi brezplačnega protivirusnega programa in/ali požarnega zidu, če nimate ustrezne računalniške zaščite itd.

  • Pri težavah s tiskalnikom, sliko ali zvokom – za programsko odpravo težave ter pomoč in svetovanje, če imate na računalniku strojno težavo.

  • Pri težavah s kreiranjem uporabniškega računa za elektronsko pošto in namestitvi aplikacije, če je treba.

  • Zaradi počasnega delovanja računalnika – pomoč pri pospeševanju delovanja računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji