Objavljeno: 13.10.2006

Joomla 1.5 beta

Razvijalci projekta Joomla, ki so se natanko pred enim letom zaradi različnih pogledov na prosto in lastniško kodo odcepili od nagrajenega projekta za spletno upravljanje vsebin (CMS) Mambo, so predstavili povsem na novo razvito ogrodje CMS Joomla 1.5 beta.

Glavni cilj razvijalcev je bila poenostavitev za uporabnike in večja moč za razvijalce. Zaradi tega so projekt zastavili povsem na novo in ga razvili na novem programerskem vmesniku, ki ga je omogočil vmesni napredek jezika PHP in podpornih knjižnic. Zaradi tega je ogrodje mnogo bolj prilagodljivo: mogoče je izbirati podatkovni strežnik v ozadju (Mambo je bil tesno spojen zgolj z MySQL), način prijave uporabnikov, način integracije z okoljem in na koncu koncev tudi način ustvarjanja izhodne vsebine. Seveda je zgradba Joomle 1.5 še naprej odprta in omogoča nadaljnje razširjanje zmogljivosti z najrazličnejšimi dodatki. Ob tem pa Joomla 1.5 ohranja združljivost z dodatki za prejšnjo različico.

Vodilni razvijalec projekta Johan Janssens je razvoj nove različice postavil v naslednjo perspektivo: "To različico smo izgradili iz ničle, kar predstavlja 127.000 vrstic kode in če bi bili komercialno podjetje bi tak napor 32 človek-let stal približno 1.7 milijona dolarjev v plačah".

http://www.joomla.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji