Oglasno sporočilo
Objavljeno: 15.6.2021 08:00

Izziv: obvladovanje nestrukturiranih podatkov

Ali ste vedeli, da nestrukturirani podatki predstavljajo približno 80 % vseh podatkov povprečnega podjetja, njihov obseg pa se vsako leto podvoji? Jih obvladujete? Preverite, kako se bojevati z brutalno rastjo nestrukturiranih podatkov!

Digitalizacija in digitalna preobrazba spreminjata poslovanje sodobnih podjetij. Internet stvari, vse več pametnih naprav in skrb za uporabniško izkušnjo krojijo nove zahteve poslovnih okoljih v digitalni resničnosti. V tej resničnosti vse temelji, raste in pade na podatkih. S podatki moramo zato znati ustrezno upravljati.

Se tudi vaše IT-okolje sooča z eksplozijo rasti nestrukturiranih podatkov? Kaj pravzaprav razumemo pod tem pojmom? Nestrukturirani podatki so podatki, ki jih ustvari človek ali stroj in se kopičijo v izvorni, neurejeni in na videz neuporabni obliki. Če podatke smiselno uredimo, lahko iz njihovih razmerij izluščimo pomen, ta pa nam omogoča boljše odločanje in načrtovanje. Brez zadržkov lahko torej trdimo, da šele v urejeni (strukturirani) obliki naši podatki dobijo uporabno vrednost in postanejo informacije v pravem pomenu besede. Kako torej upravljati z njimi?

Od podatkovnih skladišč do podatkovnih jezer

Še najlažje je obvladovati podatke, ki se preko poslovnih aplikacij zapisujejo in hranijo v podatkovne baze in/ali povezujejo v podatkovna skladišča. Ti podatki so urejeni, precej natančno razvrščeni in označeni. Njihova edina pomanjkljivost je, da v povprečnem podjetju predstavljajo zgolj petino vseh njegovih podatkov. To je odločno premalo za kakovosten vpogled v poslovanje in sprejemanje kritičnih poslovnih odločitev.

Izziv slehernega poslovnega okolja je zato obvladovanje nestrukturiranih podatkov, se pravi tistih, ki se hranijo po računalnikih in v pametnih telefonih uporabnikov, na spletnih portalih, v e-pošti in drugi poslovnih komunikaciji ali izmenjavi datotek. Kaj priporočajo strokovnjaki?

»Nestrukturirane podatke velja zliti v t. i. podatkovna jezera - tam jih bodo z analizo osmislili umetni možgani in algoritmi, prav tako pa bolj logično razvrstili in uredili, kar bo zaposlenim in vodstvu prineslo bolj natančne informacije za delo in sprejemanje poslovnih odločitev,« pojasnjuje Zoran Brinšek, arhitekt infrastrukturnih rešitev v družbi S&T Slovenija.

Rešitve objektne shrambe

Brinšek podjetjem, ki se utapljajo v nestrukturiranih podatkih, pogosto svetuje rabo namenskih sistemov za shranjevanje podatkov. V ospredje postavlja predvsem sisteme za objektno shranjevanje podatkov, kot so izdelki iz družin Dell EMC PowerScale (Isilon) in Dell EMC Elastic Cloud Storage (ECS). Vsi ponujajo zelo učinkovit in stroškovno optimalen način shranjevanja nestrukturiranih podatkov, pripravljeni pa so tudi na prihodnje podatkovne poplave - so namreč zelo razširljivi (skalabilni), kar pomeni, da z se večanjem kapacitet linearno večajo tudi zmogljivosti sistema.

Dell EMC ECS je napredna platforma za shranjevanje podatkov, ki podjetjem vseh velikosti omogoča prilagodljivo shranjevanje, zaščito in replikacijo podatkov. Do podatkov lahko dostopamo po standardnih protokolih v okviru podatkovnega centra (S3/Swift), medtem ko upravljanje z njimi poteka po vzoru storitev iz javnega oblaka in je zato karseda preprosto. Rešitev ECS je na voljo v obliki brezplačne odprtokodne programske opreme in seveda tudi kot rešitev »na ključ« s spremljajočo strojno opremo (kot namenska naprava).

»Podjetja rešitev ECS ne uporabljajo zgolj kot najnaprednejši digitalni arhiv (certificiran po SEC 17a-4f), temveč jo s pridom izkoriščajo v povezavi s sodobnimi rešitvami (zabojniki, umetna inteligenca, strojno učenje, distribuirano procesiranje - npr. Hadoop, napredna analitika ipd.) Podobne rešitve, kot je ECS, so na voljo tudi pri oblačnih ponudnikih, vendar oblačno ni vedno cenejše. Obračun oblačnih sistemov za shranjevanje lahko denimo temelji na številu S3 API klicev, kapaciteti, količini prenesenih podatkov ali kombinaciji navedenega, kar lahko vnese precej neznank v načrtovanje stroškov oblačne storitve. Pri postavitvi na lokaciji uporabnika teh neznank seveda ni,« dodaja S&T-jev strokovnjak Zoran Brinšek.

Namenske naprave Dell EMC ECS omogočajo možnost postavitev za zelo različne zahteve, kot so npr. sistemi z bliskovnimi (all flash) pogoni za aplikacije z zahtevo po zelo nizki zakasnitvi dostopa in sistemi z mehanskimi diski za velike kapacitete z nizko ceno na petabajt. Primer možne postavitve si lahko ogledamo na spodnji sliki. Ta predstavlja namenske naprave ECS, ki jih sestavljamo v skladovnico. Naprave v skladovnici podpirajo uporabo pestrega nabora protokolov, zato omogočajo  enostavno integracijo z različnimi storitvami ali aplikacijami.

Ko podatkom dodamo strukturo, nikar ne pozabimo na varnost

Podatki so neprecenljive vrednosti, zato je njihova učinkovita zaščita nujna. Vse več podjetij se odloča za shranjevanje podatkov in izdelavo varnostnih kopij v oblaku, kar lahko predstavlja dodatne varnostne izzive in ovire. Kako istočasno zavarovati poslovno kritične aplikacije in se spopasti z vse večjimi podatkovnimi obremenitvami, obenem pa se izogniti negativnim posledicam kibernetskih napadov, izpadov in prekinitev delovanja? Odgovor ponuja Dell EMC PowerProtect DD, naslednja generacija rešitev iz družine Data Domain. Ta omogoča še hitrejše varnostno kopiranje in obnovo po katastrofi ter upravljanje z množičnimi podatki, z napredno tehnologijo deduplikacije pa omogoča stiskanje podatkov v razmerju tudi do 40 : 1. Vse to pomeni, da si danes lahko privoščimo varno hrambo podatkov, pa čeprav njihovo količino merimo v petabajtih. Dodatno jamstvo za varno hrambo predstavlja dejstvo, da so sistemi Dell EMC PowerProtect certificirani po standardu SEC 17a-4(f), kar je dokazilo, da podatkov ni mogoče brisati ali spreminjati niti z najbolj privilegiranim skrbniškim računom. Izbris podatkov lahko izvedemo šele po pretečeni dobi zaščite, ki jo določimo sami.

Po vrhunske rešitve je treba k specialistom

Na letošnjem virtualnem dogodku Adriatic Partner Awards 2021 je družba Dell Technologies podelila nagrade za najboljše in najuspešnejše partnerje v jadranski regiji. V 12 različnih kategorijah so nagradili odličnost za različna področja poslovanja, ki zajemajo strokovno znanje, rast in razvoj trga, inovacije, trženje in pobude za družbeno odgovornost podjetij. Podjetje S&T Slovenija je prejelo prestižni naziv Partner of the Year in Slovenia, s čimer je Dell Technologies skozi številne projekte in vsakodnevne stike z naročniki slovenski S&T prepoznal kot izredno pomembnega partnerja, ki sledi viziji, da tehnologija zbližuje ljudi in podjetja, in se ne ustavi pred nobenim izzivom.

www.snt.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji