Objavljeno: 19.4.2023 06:00 | Teme: mac

Izsiljevalski virusi napadajo tudi Mace

Dolgo časa je veljalo, da so uporabniki Applovih računalnikov sorazmerno varni pred izsiljevalskimi virusi. Razlog ni bila bistveno višja zaščita sistema, temveč preprosta igra številk. Računalnikov z Windows je tako nesorazmerno več, da zlikovci raje pišejo viruse zanje. A to se je spremenilo.

Zloglasna skupina LockBit je razširila tudi izsiljevalsko kodo, ki napada macOS. V preteklosti smo posamezne primerke že videli, a se nikoli niso zares razširili. Novinec pa se je v divjini pojavil novembra lani in odtlej si je utrl pot na več računalnikov. Obstaja celo v dveh inačicah: ena okuži Mace z Applovimi procesorji in druga starejše s PowerPC.

Novi LockBit Mac je komercialno usmerjen, torej učinkovito izvaja svojo nalogo. Gre za izdelek ruske skupine LockBit, ki je v preteklosti napadala tudi bolnišnice in šole. Za zadaj se Apple še uspešno bori proti tem nadlogam, a ključno je zavedanje, da mirnega spanca žal ne zagotavljata niti macOS ali Linux. Pričakovati je, da bo v prihodnosti le še slabše.

ArsTechnica

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji