Oglasno sporočilo
Objavljeno: 25.10.2022 06:00

Izšel je novi Monitor

V novi številki Monitorja smo se po enem letu spet lotili pregleda trga najzmogljivejših in najdražjih pametnih telefonov. Vključeni so tudi novi iPhone 14 (v vseh inačicah, torej tudi Pro), pa seveda Samsungovi Galaxy S22 (tako navadni kot Ultra), Xiaomi, Vivo, Sony in Google Pixel.

Preizkusili smo tudi vse telefone s preklopnimi zasloni, upoštevali smo vzeli tudi zmogljive telefone prejšnjih generacij, ki so še v prodaji. Ob tem večjem pregledu trga odgovorimo tudi na končno vprašanje – kateri telefon kupiti leta 2022 Za vsakega uporabnika, od najzahtevnejšega, do tistega, ki za telefon najraje ne bi dal ničesar.

Med drugimi preizkusi poudarimo za Monitor nekoliko nenavadno napravo WeWalk – »pametno« belo palico. Gre za napredni pripomoček, namenjen slepim in slabovidnim, belo palico z vgrajenim računalnikom in posebnimi tipali.

V sferi računalniške strojne opreme smo preizkusili trojico AMDjevih procesorjev iz nove generacije Ryzen 7000. Ti prinašajo resne zmogljivosti, a tudi visoke zahteve, saj je AMD z novo generacijo po dolgem času prešel tudi na novo podnožje. Kar ob nadgradnji zahteva nove matične plošče, (večinoma) hladilnike in pomnilnike (DDR5).

Preizkusili smo še dva nova usmerjevalnika Wifi 6 višjega razreda, poslovnega Synology RT6600ax in igričarskega Asus ROG GT-AX6000. Oba ponudita visoke hitrosti in dodatne zmogljivosti, pokažeta pa tudi, koliko so te naprave v zadnjih letih napredovale.

Pri rednih preizkusih smo se tokrat ukvarjali s telefonoma Nokia G60 in Realme GT Neo 3. Prvi je soliden, a skoraj pozabljiv predstavnik nižjega srednjega razreda, drugi pa s ceno slabih 600 evrov že prehaja v teritorij resno zmogljivih naprav, in prinaša predvsem dobre zmogljivosti glede na ceno ter solidno vzdržljivost baterije.

Med novimi tehnologijami tokrat pišemo o telefoniranju preko satelitov. Tehnologija sicer obstaja že dolgo, a naj bi v naslednjih letih le prišli do točke, ko bomo preko satelitov komunicirali tudi z navadnimi telefoni. S tem naj bi bile odpravljene še zadnje lise na zemljevidu pokritosti z mobilnimi omrežji.

Izredno zanimiv je članek o umetni inteligenci, ki riše in slika le na podlagi besedilnega opisa. Tako jo lahko prosimo, naj nam nariše mačko, ki vozi rdečo Toyoto, vse skupaj pa slogu Rembrandta. Letos se je namreč pojavilo več primerljivih programov, ki jih lahko preizkusimo tudi sami.

Pred petimi leti smo pisali o tem, kaj se bo zgodilo z našimi spletnimi računi, ko umremo. V tokratni številki smo se vrnili k tej temi, predvsem smo se spustili v vprašanje, kaj lahko naredimo vnaprej, da se bodo vsi naši podatki naši in ustrezno pospravili. Tako za zasebne podatke kot za profile na družabnih omrežij. Zlasti pa je to pomembno za storitve, ki imajo tudi monetarno vrednost, denimo račun PayPal ali račune s kriptovalutami.

V poslovni prilogi Monitor Pro pa tokrat pišemo o varnosti in IT v finančni industriji.

Naslednja številka Monitorja izide 29. novembra.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini. Monitor je v obliki HTML na voljo tukaj: www.monitor.si/revija/november-2022/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji