Objavljeno: 29.9.2000

Iomega HipZip in MP3 na izmenljivih diskih

Podjetje Iomega je predstavilo prvi digitalni predvajalnik glasbe, z novimi izmenljivimi diski PocketZip. Novi predvajalnik, ki se imenuje HipZip, je namenjen predvajanju posnetkov MP3 in Windows Media (WMA), ki so shranjeni na novih diskih, ki izhajajo iz znanih izmenljivih nosilcev Zip, le da so manjši.

Na posamezen disk PocketZip, ki je velik le za približno četrtino velikosti nosilca CD in je za zaščito spravljen v kovinsko ohišje, lahko spravimo do 40 MB podatkov (na navadne enote Zip spravimo od 100 do 250 MB), a za bistveno manj denarja kakor na dražje pomnilniške kartice Compact Flash ali SmartMedia. Posamezen disk stane 10 dolarjev, kar znaša približno 25 centov na MB, medtem ko cena pomnilniških kartic znaša od tri do štiri dolarje na MB. Diski PocketZip so združljivi tudi z enotami Click!, vendar imajo dodatno kodo za vodenje avtorskih pravic.

HipZip je podoben drugim predvajalnikom MP3, ima pa zaslon LCD, krmilne tipke in vmesnik USB za povezavo z računalniki PC ali Apple Macintosh. Zaradi enote PocketZip je nekoliko večji od tekmecev. Z enim polnjenjem priloženega litijevega akumulatorja lahko HipZip deluje približno 12 ur. Zanimivo je tudi to, da lahko enoto uporabljamo kot prenosni izmenljivi disk, saj lahko na nosilce PocketZip zapisujemo poljubne podatke. Iomega prilaga svojo programsko opremo, enota pa je združljiva tudi s programi MS Windows Media Player 7 in MusicMatch Jukebox. Vgrajen je tudi sistem za nadzor avtorskih pravic, ki omogoča izmenjavo glasbe med različnimi enotami, vendar preprečuje, da bi tuje posnetke prenesli v lastni osebni računalnik. Predvajalnik stane 300 dolarjev.

HipZip je vnovičen poizkus družbe Iomega, da bi oživeli prodajo pomnilniških izdelkov, ki je v zadnjem letu upadla, zlasti zaradi cenejše konkurence -- zapisovalnikov CD-RW. Iomega trdi, da bodo nosilce PocketZip uporabili tudi v drugih izdelkih in tudi pri drugih proizvajalcih. Diske PocketZip tako podpira tudi novi glasbeni predvajalnik družbe Sensory Science.

http://www.iomega.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji