Objavljeno: 15.2.2023 12:20 | Teme: brskalnik, windows

Internet Explorer bo dokončno odstranjen iz Windows

Internet Explorer, Microsoftov brskalnik, prvič predstavljen leta 1995, že leta po korakih umira – sedaj ga bodo pri Microsoftu iz večine sistemov Windows 10 odstranili kar na daljavo.

Zadnja različica Internet Explorerja je 11, uradno pa so ga opustili že leta 2015, ko so z Windows 10 splavili takrat novi brskalnik Edge. Explorer je vse manj podprt, tudi število uporabnikov je vse manjše (imel naj bi okoli 2% svetovnega tržnega deleža), kljub temu pa kar noče in noče povsem izginiti. Razlog je, predvidevamo, predvsem uporaba v podjetjih, kjer uporabljajo stare spletne aplikacije, ki delujejo le v omenjenem brskalniku. Zaradi tega so v Edge tudi vgradili način, s katerim se brskalnik navzven (in načinu prikazovanja HTML) predstavi kot Internet Explorer.

Nenavadno je, da je Microsoft v Windows 10 sploh dodal tudi IE (v Windows 11 ga denimo ni), a z novim popravkom bo stari brskalnik onemogočen, uporabniki pa bodo usmerjeni k uporabi brskalnika Edge. Slednji bo tudi samodejno prenesel vse shranjene podatke, torej zgodovino brskanja ter zaznamke. Ikone bodo zaenkrat še ostale, a bo klik na ikono IE sprožil Edge, junija letos pa naj bi prišel še popravek, ki bo uredil tudi to (odstranil ikone). Kot zanimivost omenimo, da bo pogon MSHTML (ta poskrbi za prikaz spletnih strani) v Edge v načinu »IE compatibility« ostal vsaj do leta 2029.

Pri Monitorju smo za mnenje želeli povprašati zadnje tri aktivne slovenske uporabnike Internet Explorerja, a se na naš faks niso odzvali. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji