Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Aljoša Kavčič | Monitor December 2022

Kateri brskalnik?

Spletni brskalniki so eno izmed programskih orodij, ki jih uporabniki osebnih računalnikov in mobilnih naprav najpogosteje uporabljamo. Prav zato je še kako dobrodošlo, da na svojo napravo namestimo takšnega, ki kar najbolj ustreza našim zahtevam oziroma željam.

Firefox (Windows, macOS, Linux, Android in iOS)

Firefox velja za enega izmed bolj znanih brskalnikov. Kako tudi ne, ko pa je njegova prva različica izšla pred 18 leti. V polnoletnost je odločno zakorakal in je eden izmed boljših brskalnikov, ki so ta hip na voljo.

Mozillin brskalnik odlično poskrbi za zasebnost uporabnika. Zna namreč zavračati piškotke tretjih strani ter sledilce »prstnih odtisov«, ponuja tudi način zasebnega brskanja. Z vidika zagotavljanja zasebnosti je to eden boljših brskalnikov.

Firefox omogoča solidno prilagodljivost. Nastavimo mu lahko poljubno barvno temo ter izberemo temni ali svetli način prikaza spletnih strani. Prek številnih razširitev, ki so na voljo, mu lahko dodamo tudi nove funkcionalnosti.

Brskalnik omogoča še nekaj dodatnih bombončkov, ki lahko pridejo zelo prav. Omogoča sinhronizacijo med napravami, shranjevanje vsebin za kasnejše branje ter hiter dostop do zaprtih zavihkov prek namenske strani. Uporabna je tudi funkcionalnost slika v sliki, ki omogoča, da imamo v posebnem oknu odprt video z Youtuba, hkrati pa gledamo poljubno spletno stran.

Sodeč po naših meritvah v programih Speedometer, JetStream 2, MotionMark in Basemark Web 3.0, je Firefox še najslabši v hitrosti delovanja. Vseeno pa to uporabnikov ne bi smelo odvrniti od njegove uporabe. Še vedno je namreč dovolj hiter za tekočo uporabo.

Za: Dobro poskrbi za zasebnost, ponuja solidno prilagodljivost, omogoča sliko v sliki.

Proti: Ni tako hiter kot nekateri drugi konkurenti.

Chrome (Windows, macOS, Linux, ChromeOS, Android in iOS)

Chrome je vsestranski brskalnik, ki zadovolji povprečnega uporabnika. Pri njem nam je še posebej všeč troje: da je hiter, da je zanj na voljo veliko razširitev, ki ga lahko naredijo še boljšega, in da omogoča sinhronizacijo med napravami. Zaradi sinhronizacije lahko spletni članek začnemo brati na osebnem računalniku, do konca pa ga preberemo nekje zunaj na mobilni napravi. Le prijaviti se moramo s svojim Googlovim računom v Chrome.

Googlov brskalnik ponuja tudi enostavno vnašanje in upravljanje različnih profilov. V njem lahko naredimo en profil za sebe, enega pa za drugega družinskega člana. Tako lahko poskrbimo, da imamo profil, v katerem imamo zaznamke in razširitve, ki odgovarjajo nam, in profil, v katerem imamo zaznamke in razširitve, ki odgovarjajo drugemu družinskemu članu.

Čeprav je Chrome generalno gledano dober brskalnik, pa ne blesti povsod, saj za svoje delovanje porabi kar nekaj pomnilnika. Precejšnja poraba se sicer ne pozna, če imamo odprt le zavihek ali dva, a če je teh odprtih več ducat, lahko postane delovanje zelo počasno.

Za: Precej hiter, ima veliko razširitev, omogoča enostavno upravljanje profilov.

Proti: Porabi kar nekaj pomnilnika.

Edge (Windows, macOS, Linux, Android in iOS)

Microsoft je na račun nekdanjega Internet Explorerja požel kar nekaj kritik. Z Edgeem, ki ga je nadomestil, mu je uspelo ponuditi brskalnik, ki je uporabnikom bolj všeč. Gre za dobro izdelan brskalnik, ki je lahko ena izmed boljših možnosti za vse uporabnike operacijskega sistema Windows, hkrati je odlična alternativa Chromu in temelji na isti osnovi.

Brskalnik Edge je precej hiter in hkrati prizanesljiv do pomnilnika, saj ga ne porabi veliko. Dobro tudi poskrbi za varnost in zasebnost. Uporabnika poskuša obvarovati pred prenašanjem morebitnih nevarnih datotek ter pred zlonamernimi spletnimi stranmi. Pohvaliti velja njegov bralni način, ki omogoča lažje branje spletnih vsebin, pa tudi možnost postavitve zavihkov v navpično smer ter možnost uporabe različnih barvnih tem.

Tako kot Chrome tudi Edge omogoča dodajanje razširitev in izdelovanje zaslonskih slik. Tudi v njem lahko najdemo poseben predal, kamor lahko shranjujemo vsebine s spleta za kasnejši ogled. Če potegnemo črto, gre za zelo dober brskalnik, ki mu je težko kaj očitati.

Za: Hiter, ni pomnilniško pretirano potraten, ima lepo izdelan bralni način, dobro poskrbi za varnost in zasebnost.

Proti: Zaradi velikega števila funkcionalnosti se bodo nekateri uporabniki v njegovih menijih težje znašli.

Safari (macOS, iPadOS in iOS)

Applov Safari je brez dvoma kakovosten brskalnik, žal pa je na voljo samo uporabnikom Applovih naprav. Pred časom je bil na voljo tudi na Windows, a so se pri Applu nato odločili, da ga uporabnikom tega operacijskega sistema ne ponujajo več.

Applov brskalnik je hiter. Izjemno hiter. Tisti, ki uporabljajo Applove naprave in je zanje pri brskalniku najpomembnejše, da je hiter, s Safarijem zagotovo ne morejo zgrešiti.

Safari se lahko pohvali z dobro energijsko učinkovitostjo ter nudenjem dovoljšne mere zasebnosti. Med drugim ima vgrajeno tehnologijo Intelligent Tracking Prevention, ki se dobro bori proti neželenim sledilnikom. Tudi za varnost zna poskrbeti, saj opozori, ko želimo odpreti sumljivo spletno stran. Za še boljšo uporabniško izkušnjo lahko tudi tu naložimo različne razširitve.

Za konec bi omenili še Safarijev lep videz. Že res, da je estetika stvar okusa, a verjamemo, da bi se večina strinjala s tem, da je Safari vizualno eden izmed lepših brskalnikov.

Za: Ima lep dizajn, na Applovih napravah deluje hitro, poudarek je na varnosti in zasebnosti.

Proti: Ni na voljo za Android in Windows.

Vivaldi (Windows, macOS, Linux in Android)

Brskalnik Vivaldi je manj znan med brskalniki, a ko se enkrat z njim srečamo, ga ne pozabimo, saj izstopa. Omogoča namreč precej več prilagodljivosti kot ostali brskalniki, ki smo jih preizkusili. Zavihke v njem lahko razvrščamo oziroma postavljamo na različne načine ali pa v enem oknu odpremo več spletnih strani. Izbiramo lahko tudi med različnimi prednaloženimi temami, ki jih lahko še dodatno spreminjamo. To so samo nekatere prilagoditve, ki jih lahko naredimo v tem brskalniku.

Vivaldi ima ob strani poseben stolpec, prek katerega lahko dostopamo do različnih orodij, na primer do koledarja, prevajalnika ali pa do zabeležk, ki jih lahko med brskanjem po spletu shranjujemo. Brskalnik ponuja tudi možnost uporabe kretenj. Tako lahko s kretnjo z miško hitro odpremo nov zavihek ali pa obstoječega zapremo.

Ta izredno zanimivi brskalnik se lahko pohvali tudi z zadovoljivo stopnjo zasebnosti, saj zna blokirati sledilce, pa tudi s sinhronizacijo, z bralnim načinom, možnostjo izdelave zaslonskih slik in uporabe razširitev, zadovoljivo hitrostjo ter majhno porabo pomnilnika. Zadnjo lahko še dodatno zmanjšamo, če zavihke postavimo v hibernacijo.

Za: Zelo prilagodljiv, dovolj zaseben, ima stranski stolpec za hiter dostop do različnih orodij, ne porabi veliko pomnilnika.

Proti: Za nekatere uporabnike je preveč zapleten, ni na voljo na Applovih mobilnih napravah.

Opera (Windows, macOS, Linux, Android in iOS)

Opera je zelo soliden brskalnik, ki ima nekaj asov v rokavu. Tako kot pri Vivaldiju tudi na njegovem levem stranskem delu najdemo stolpec, prek katerega lahko dostopamo do različnih stvari, med drugim tudi do orodij za komunikacijo (Facebook Messenger, Whatsapp …).

Opera je eden izmed bolj varnih in zasebnih brskalnikov. Zasebnost povečuje z vgrajenim VPN. Zahvaljujoč svojemu blokatorju oglasov, zna tudi blokirati oglase, ne da bi namestili razširitev, ki bi to počela. In da, tudi slednje lahko v ta brskalnik nameščamo. Opera je tudi zelo hiter brskalnik.

Za: Ima integrirana orodja za komunikacijo, eden izmed bolj varnih in zasebnih brskalnikov, hiter.

Proti: Porabi kar nekaj pomnilnika.

Brave (Windows, macOS, Linux, Android in iOS)

Tudi Brave ne sodi med »velike« in znane brskalnike, vseeno pa to še ne pomeni, da je slab. Nasprotno, vreden je naše pozornosti. Še posebej primeren je za uporabnike, za katere je zasebnost ena izmed pomembnejših lastnosti.

Brave je brez dvoma eden bolj zasebnih brskalnikov. Zelo dobro se zna spopasti s sledilci in omogoča dostop do omrežja Tor, ki stopnjo zasebnosti pri brskanju po spletu postavi na še višjo raven. Privzeto ima nastavljen iskalnik Brave Search, ki ne sledi uporabnikovim iskanjem in odpiranjem zadetkov. Za povrh zna blokirati invazivne oglase.

Brave zna poskrbeti za navdušence nad kriptovalutami, saj ima vgrajeno kriptodenarnico. Do nje je mogoče dostopati prek namenske ikone, ki je postavljena v brskalnikovem desnem zgornjem kotu.

Zanimivo, da so pri Bravu poskrbeli za združljivost z razširitvami iz spletne trgovine Chrome.

Pri svojem delovanju porabi zelo malo pomnilnika, kar bodo tisti z nekoliko slabšimi napravami zagotovo znali ceniti.

Za: Nudi visoko stopnjo zasebnosti, porabi malo pomnilnika, vgrajeno ima kriptodenarnico.

Proti: Ni ravno najhitrejši.

Je res vseeno, katerega uporabljamo?

Ni. Če želimo, da nam brskalnik nudi čim več zasebnosti, sta Brave in Firefox super izbira. Če želimo pri brskalniku karseda veliko prilagodljivosti, je odločitev lahka – izberemo Vivaldi. Za Applove uporabnike je dobra izbira Safari, ki je odlično prilagojen na naprave z logotipom obgrizenega jabolka. Če želimo, da je brskalnik dober na čim več področjih, pa je prava izbira Edge. V okviru ekosistema Google (kamor sodijo tudi telefoni Android) pa je izbira še najlažja – Chrome.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji