Objavljeno: 9.2.2005

Intelove novosti za 2005

Intel je na konferenci International Solid State Circuits Conference predstavil svoje načrte za domala vse družine svojih procesorjev. Na konferenci so tako oznanili, da so že izvedli prvo poskusno proizvodnjo procesorjev z dvema jedroma, kar bo poleg 64-bitne podpore glavna novost v letu 2005. Skupno naj bi tako imeli v razvoju kar 10 različnih procesorjev z več kot enim jedrom. Intel trdi, da bo v drugem četrtletju predstavil novo različico procesorjev Pentium 4 Extreme Edition, ki bodo vsebovali dve jedri in s pomočjo tehnologije Hyper-Threading podpirali izvajanje do štirih niti sočasno. Novi procesorji bodo na voljo tudi z novimi sistemskimi nabori Intel 955X (Glenwood) in 945P/945G, ki bodo ponujali zvok z visoko ločljivostjo (HD Audio), vodilo PCI Express in podporo za hitrejše pomnilnike DDR2.

Druga novost je nova generacija procesorjev Xeon s 64-bitno zmogljivostjo, ki bodo kmalu na voljo tudi za več kot dvoprocesorske strežnike. Do poletja naj bi tako predstavili različice z delovnimi imeni >>Potomac<< in >>Cranford<<, ki bodo imeli predpomnilnike velikosti kar 8 MB, največ doslej v tej družini procesorjev. Tudi za te procesorje bodo na voljo novi sistemski nabori in sicer tak z oznako Intel 8500 (Twin Castle). Glavna novost bo povsem novo vodilo za povezovanje procesorjev z ostankom sistema s taktom 667 MHz, ki bo omogočalo visoko prepustnost podatkov, podprti pa bodo tudi vmesniki PCI Express in pomnilniki DDR2.

Tretja novost pa bo nova generacija procesorjev Itanium z delovnim imenom Montecito, ki bodo nudili več zmogljivost in manjšo porabo energije kot današnji modeli. Novi Itaniumi bodo vsebovali kar okoli 2 milijardi tranzistorjev, delovali pa bodo s takti 2 GHz in več (doslej največ 1,6 GHz). Intel si z novimi modeli obeta, da bo obudil večje zanimanje za to družino izdelkov, ki je bila doslej povsem v senci procesorjev Xeon, zlasti po predstavitvi 64-bitne podpore v njih.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji