Objavljeno: 18.2.2005

Intelov silicijev laser

Intel je javno prikazal prototip laserja, ki je narejen iz silicijeve rezine, s čimer naj bi bistveno pocenili optične povezave in tehnologijo v celoti. Prikazano vezje vsebuje osem Ramaskih laserjev, katerih svetlobne snope lahko nato moduliramo in spreminjamo v signale. Intelu je to uspelo narediti z razmeroma preprostimi in znanimi metodami, ki so uporabljene tudi pri izdelavi silicijevih rezin in čipov, medtem ko današnji laserji temeljijo na zapletenih proizvodnih postopkih in dragih eksotičnih materialih.

Intel meni, da je nov dosežek pomemben tako z znanstvene, kot psihološke plati, saj so strokovnjaki še do nedavnega menili, da je izdelava laserjev na silicijevi osnovi nemogoča. Intelov postopek naj bi predvsem močno sklatil proizvodne stroške, iz današnjih približno 2.000 dolarjev na laser na samo nekaj dolarjev, kar bo posledično prineslo znatno znižanje optičnih izdelkov širokega spektra rabe. Intel pričakuje, da bodo s tem pospešili razvoj optičnih komunikacij, iznajdba pa bo močno koristila tudi na področju medicine.

Intel si obenem obeta, da bi z laserskimi povezavami lahko med sabo povezovali računalnike, posamezne podsisteme v samem računalniku in morda nekega dne celo posamezne čipe ali povezave v samih čipih. Kljub pomembnemu dosežku tehnologijo še ne bomo srečali prav kmalu v izdelkih. Pri Intelu pričakujejo, da bodo nared za proizvodnjo šele v štirih do petih letih.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji