Objavljeno: 20.8.2010

Intel prevzema družbo McAfee

Intel je povsem presenetil javnost in najavil, da namerava prevzeti eno vodilnih podjetij na področju varnosti, družbo McAfee. Neverjetno visoka se zdi predvsem prevzemna cena, kar 7,68 milijarde dolarjev ali 60% nad ceno delnic družbe McAfee dan pred najavo. Sploh če upoštevamo, da je družba McAfee v lanskem letu ustvarila le 2 milijardi dolarjev prihodkov in komaj 173 milijonov dolarjev dobička. Za primerjavo, Intel je v istem obdobju ustvaril 35 milijard dolarjev prihodkov in 4,4 milijarde dolarjev dobička.

Poteza je presenetljiva tudi zato, ker se Intel zelo redko odloča za nakup drugih podjetij, sploh pa bi pričakovali, da bi bili cilj bolj proizvajalci strojne opreme ali sistemskih komponent, ne pa programska hiša.

Razlogov za prevzem je več, enega pa sta družbi razkrili v sporočilu za javnost. Intel namerava z nakupom pridobiti tehnologijo, s katero bodo nekatere rešitve s področja računalniške varnosti vgradili kar neposredno v svoje bodoče procesorje. Obe podjetji sta menda na tem področju sodelovali že zadnjih 18 mesecev, prve izdelke s sadovi skupnega dela pa bomo videli šele naslednje leto. Seveda pa bo McAfee še naprej razvijal dosedanji portfelj izdelkov, še naprej pa bo deloval kot samostojna družba v lasti Intela.

Rešitve za računalniško varnost na vseh nivojih še vedno doživljajo veliko rast in povpraševanje se še povečuje, tako da velika naložba do neke mere ima smisel. Nekateri analitiki menijo, da so pri Intelu morda tudi mnenja, da na področju strojne opreme ni več pravih priložnosti za rast in so se zato začeli ozirati po komplementarnih dejavnostih. Intelov presenetljiv prevzem utegne spodbuditi nov val interesa za tehnološka podjetja, ki je zaradi gospodarske krize v zadnjih dveh letih precej zamrl.

http://www.intel.com

http://www.mcafee.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji