Objavljeno: 31.8.2000

Intel Developer Forum 2000 (2.)

Na Intelovi konferenci Intel Developer Forum niso pozabili niti na vse bolj priljubljene prenosne računalniško podprte naprave, kot so ročni računalniki, mobilni telefoni in drugo. V pripravi imajo nove različice RISC procesorjev StrongARM, ki bodo bistveno povečale zmogljivost, obenem pa porabile enako veliko energije, kot dosedanje izvedbe. Cilj je predvsem ta, da bi z večjo zmogljivostjo uspeli zagotoviti ustrezno procesorsko moč za napredne obdelave podatkov, kot je na primer dekodiranje posnetkov MPEG. V pripravi sta dva modela, prvi z delovnim imenom Coyanosa, ki bo zamenjal dosedanji model SA-110 in bo deloval s hitrostjo 600 MHz, ter Cotulla, ki bo zamenjal sedanje modele SA-1100 in bo deloval s hitrostjo 400 MHz. Slednji bo vseboval tudi vmesnik USB, infrardeči vmesnik in krmilnik za zaslone LCD, kar bo omogočilo izdelavo še manjših in lažjih naprav.

Že nekaj časa so sestavni del skoraj vsake Intelove prisotnosti na velikih prireditvah tudi konceptni računalniki -- delujoči in nedelujoči prototipi, ki naznanjajo, kako bodo videti in kako bodo delovali osebni računalniki prihodnosti. Medtem ko smo v preteklosti na ta način videli le prototip ali dva, so jih letos prikazali kar 35. Pri večini so sodelovali tudi z vodilnimi oblikovalci, tako da so smernice ne samo tehnično, temveč tudi modno usklajene. Dotaknili so se vseh permutacij osebnih računalnikov, od zmogljivih delovnih postaj (Akiru, Pentium 4, nabor Intel 850), prek računalnikov za domačo rabo (Enchant, v enem ohišju skupaj z monitorjem in TV sprejemnikom), internetnih terminalov (N Touch, elegantna in prostorsko majhna rešitve, primerna tudi za rabo v avtomobilu) do prenosnikov (Sid Vision, peresnik z razpoznavo govora). Seveda pa je večina prototipov še daleč od množične proizvodnje.

Intel pošteno pritiska na proizvajalce tudi glede novih vmesnikov, zlasti USB 2.0. Na srečanju so predstavili laboratorij, ki bo skrbel za usklajevanje delovanja in preskušanje združljivosti, obenem pa so napovedali, da bodo že v začetku leta 2001 predstavili prvi nabor s podporo za standard, ki bo omogočal zaporedni prenos podatkov s hitrostmi do 480 Mb/s. Vmesnik USB naj bi prodrl na najrazličnejša področja in tudi tam, kjer ga doslej zaradi premajhne prepustnosti ni bilo, na primer kot vmesnik za disk ali pa za digitalni prenos video posnetkov.

Druga novost na področju vmesnikov je namenjena povsem drugemu spektru izdelkov, najzmogljivejšim strežnikom. Intel pospešeno zaključuje razvoj vmesnika Infiniband, ki naj bi v bodočih strežnikih zamenjal že nekoliko odsluženi vmesnik PCI. Nastal je kot kompromis med nekdanjimi nasprotnimi tabori PCI-X in Next Generation I/O (NGIO), specifikacija pa bo dokončana oktobra ali novembra. Toda novi vmesnik naj ne bi bil le zamenjava za obstoječe vmesnike temveč tudi tekmec sedanjim tehnologijam za hitra omrežja, kot je SAN. Intel tako načrtuje vmesnike, pa tudi stikala, ki bodo omogočala hitro, a preprosto povezavo med strežniki, omrežnimi vmesniki, podatkovnimi strežniki ... Seveda pa Infiniband ne bo omejen le na računalnike PC, temveč lahko pričakujemo njegov prodor na vse tipe računalniških sistemov.

V svojem uvodnem govoru se je Craig Berret, direktor podjetja Intel, poleg strojne dotaknil tudi programske opreme in interneta. Zanimivo je predvsem to, da je podprl programski model vsak z vsakim, ki je osnova uspešnega in kontroverznega programa za izmenjavo glasbe Napster. Intel vidi v takem konceptu (seveda s pravno zaščiteno vsebino) svetlo prihodnost, tako za izmenjavo podatkov, kot tudi porazdeljeno procesiranje podatkov (po vzoru Seti@home). Na srečanju so predstavili projekt družbe Applied MetaComputing, ki je s pomočjo porazdeljenega procesiranja razvila rešitev za družbo Boeing in sicer simulator zračnih tokov pri modeliranju letalskih delov. Tako stališče pravzaprav ne preseneča, saj Intel s krepitvijo potrebe po procesorski zmogljivosti na strani uporabnikov lahko uspešno nadaljuje svojo poslovno filozofijo in rast.

Obenem je tudi izzval razvojnike, naj hitreje nadaljujejo z inovacijami na področju modularnih internetnih rešitev, zlasti elektronskega poslovanja. Intel ocenjuje, da bo vrednost elektronskega poslovanja med podjetji (B2B) čez štiri leta presegla mejo 7000 milijard dolarjev, kar je znatno več od letošnjih načrtovanih 400 milijard dolarjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji