Objavljeno: 8.3.2006

Intel Core Microarchitecture

Prvi uradni dan 3 dnevne IDF konference je minil v predstavitvi trenutnih smernic in aktivnosti v podjetju Intel. Nadvse atraktivne predstavitve so vodili ljudje, ki so ključni na svojem področju delovanja v podjetju.

Največ časa je Intel namenil predstavitev področja, po katerem je podjetje najbolj poznano – procesorski izdelki. Že vse od jesenske konference IDF naprej Intel zelo agresivno trži dvojedrne procesorje. Cilj je, da naj bi do konca leta 2006 več kot 80% prodanih računalnikov vseh vrst vsebovalo dvojedrni procesor. Za doseganje teh ciljev je Intel uradno predstavil novo arhitekturo Intel Core™ Microarchitecture.

Nova arhitektura prinaša pomembne spremembe v celotni arhitekturi procesorja in tudi platformi, s čimer odpira nove možnosti razvoja v prihodnosti.

Najbolj pomembna lastnost je boljša implementacija skupnega drugonivojskega predpomnilnika, izboljšan pa je tudi dostop do glavnega pomnilnika. To je v času dvojedrnih procesorjev nadvse pomemben podatek, saj je hiter dostop obeh jeder do predpomnilnika L2 pomemben faktor pri nadaljnjem večanju hitrosti delovanja brez večanja hitrosti procesorja.

Nov sistem združevanja več ukazov pred izvrševanjem je poimenovan »Macro-fusion«. Dosedanja rešitev »Micro-fusion« je omogočala le združevanje med seboj podobnih ukazov, medtem ko »Macro-Fusion« zna združiti tudi med seboj zelo različne ukaze (npr. operacijo seštevanja in skoka v zanki). V kombinaciji s 14-stopenjsko izvedbeno cevjo (pipeline) Intel obljublja občutno večjo hitrost izvajanja ukazov.

Pomemben korak je bil storjen tudi na področju varčevanja z energijo. Varčevanje Intel namerava uvesti tudi pri izdelkih, namenjenih za uporabo doma in v strežnikih, saj naj bi se zaradi manjše porabe zmanjšali stroški lastništva, zaradi manjšega segrevanja pa povečala zanesljivost. Sicer pa so vsi novi procesorji izdelani v 65 nm tehniki, ki jo v Intelovih proizvodnih oddelkih že dodobra obvladajo. Prehod na 45 nm tehniko je načrtovan v letu 2007.

Trenutno aktualna platforma Yonah, namenjena prenosnim računalnikom z dvojedrnimi procesorji Intel Core™ Duo, bo še pred poletjem dobila osvežitev. Novost bo poimenovana Napa, bistven pa bo novi dvojedrni mobilni procesor Merom, zasnovan na pravkar predstavljeni arhitekturi Intel Core™. Poleg povečanja hitrosti delovanja pri istem taktu ure bo procesor zaradi izboljšanega varčevanja z energijo omogočal še nekoliko večjo avtonomnost izdelkov.

Namizni in strežniški procesorji bodo z uvedbo arhitekture Intel Core™ pridobili na občutno znižani porabi energije, pomembne pa bodo tudi hitrostne pohitritve (prek 40%). Pri namiznih računalnikih bo novi procesor imenovan Conroe, Woodcrest pa bo namenjen strežnikom in strežniškim rezinam. Procesorji Merom naj bi prinesli 20-30% pohitritev napram trenutni generaciji mobilnih procesorjev Pentium Core™ Duo.

Intel je za letošnje leto napovedal tudi intenzivno sodelovanje s programsko industrijo, saj je prilagoditev obsežne palete programskih izdelkov za delovanje na dvo- in več jedrnih procesorjih ključnega pomena za uspeh Intel Core™ arhitekture.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji