Objavljeno: 10.3.2006

IDF: tretji dan

Zadnji dan foruma je minil v znamenju dveh predavanj na strokovno visokem nivoju. V prvem je Intel predstavil rezultate svojega prizadevanja na področju medicine. Drži namreč, da v podjetju že kar nekaj časa v podjetju deluje skupina, ki skuša s svojim razvojem in novimi dognanji olajšati delo tako zdravnikom kot tudi pacientom. Na tem delu trga Intel vidi velik neizkoriščen potencial.

Prikazanih je bilo nekaj prototipov naprav, kot je npr. brezžični stetoskop, ki se na bazno enoto poveže preko šifrirane brezžične povezave. Bazna enota oz. delovna ploščica se sestoji iz na dotik občutljivega zaslona LCD, bralnikom RFID in bar kode ter barvnega fotoaparata. Tako naj bi zdravnik ves čas obiska pacienta imel na voljo vse podatke, zaradi prenosne zasnove pa ni omejen na sedenje pred računalnikom v ordinaciji. Vsekakor pa sicer zanimiva študija ne bo imela lahke naloge na trgu, saj je ta izrazito tradicionalen tudi v razvitem svetu.

Drugi del tehničnih predavanj je minil v predstavitvi 65 nm tehnologije izdelave mikroprocesorjev. Intel je namreč izrazito ponosen na dejstvo, da so trenutno edino podjetje na svetu, ki je sposobno izdelati večje količine v omenjeni tehniki izdelave. To jim omogočata dve tovarni, v letu 2006 pa nameravajo na 65 nm tehniko preiti še v dveh novih.

Sama predstavitev je poleg množice tehničnih detajlov izdelave vsebovala tudi nekatera predvidevanja glede nadaljnjega razvoja izdelave silicijevih rezin. Intel predvideva, da bo se bo prodaja 65 in 90 nm procesorjev izenačila predvidoma jeseni letos, do konca leta pa predvidevajo popoln prehod na 65 nm. Na obzorju pa je že nova, 45 nm tehnika, prvi izdelke pa Intel predvideva za drugo polovico leta 2007. Intenziven razvoj pa poteka tudi na področju same izdelave tranzistorjev, saj si v Intelu veliko obetajo od ti. 3D povezav med tranzistorji ter nadaljnjimi izboljšavami na področju izolativnosti dielektrika in drugih ključnih elementov.

Pomladni forum IDF 2006 je torej postregel z nekaterimi novostmi, ki bodo v prihodnosti pomembno zaznamovale Intel in s tem celoten trg mikroprocesorskih izdelkov. Poleg Intel Core™ arhitekture vse večja uveljavitev tehnologije VIIV in pospešen Intelov razvoj na področju medicine pomeni, da bo v prihodnosti podjetje Intel vsaj delno posegalo v prihodnost slehernega posameznika.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji