Objavljeno: 9.3.2006

IDF: drugi dan

Drugi dan IDF, ki poteka v dvoranah centra Moscone v San Franciscu, je bil manj odmeven kot prvi. Vse bistvene novosti so bile namreč predstavljene dan pred tem, drugi dan pa je Intel izkoristil za bolj detajlne predstavitve novih tehnologij in izdelkov.

Dopoldan je bil namenjen predstavitvi ti. ekosistema, v katerem bodo »gojili« novo arhitekturo Intel Core™. Poleg naprednih strojnih rešitev je za uspeh platforme nadvse pomembna tudi ustrezna podpora programske industrije. Tako so trgu ponudili izboljšane različice nekaterih svojih produktov in dokumentacijo, oboje pa je prvenstveno namenjeno razvijalcem programske opreme.

Intel VTune je v prvi vrsti namenjen optimizaciji izvajanja že napisane kode, ki sedaj podpira tudi optimizacijo za delovanje na večjedrnih sistemih. Podoben je paket Intel Threading tools, ki programsko kodo pripravi tako, da je pripravljena za poganjanje na novih 2- in več jedrnih procesorjih.

Kot zanimivost velja omeniti še, da ima Intel velike načrte z opisnim jezikom XML. Pripravljajo namreč tako programske kot tudi strojne pospeševalnike izvajanja in prikazovanja takih vsebin. V podjetju namreč predvidevajo, da bo že v nekaj letih velika večina v spletu dosegljivih vsebin opisana z XML, zato Intel te priložnosti ne namerava izpustiti iz rok.

Drugi del dneva je bil namenjen podrobni predstavitvi tehnologije Intel Core™. Pri tem so Intelovi strokovnjaki, ki so skrbeli za razvoj, osebno predstavili novo arhitekturo. Večkrat poudarjeno je bilo dejstvo, da nova arhitektura poleg hitrejšega izvajanja ukazov (pri nespremenjeni frekvenci) prinaša občutno zmanjšanje porabe energije, predvsem pri izdelkih za domačo rabo (procesor Conroe) in pri tistih, namenjenih uporabi v strežnikih (Woodcrest).

Hitrostne pohitritve, ki naj bi znašale vse tja do 80% (Woodcrest), pri Intelu dosegajo z nadaljnjimi izboljšavami tehnike izvajanja ukazov. Tako bo pri novih procesorjih cevovod kar 14-stopenjski z možnostjo izvajanja kar štirih hkratnih ukazov v vsakem izmed jeder, kar je kar 33% povečanje glede v primerjavi s prejšnjo generacijo. Možnost združevanja ukazov na najnižjem nivoju izvajanja prinaša hitrejše izvajanje predvsem tistih delov programske kode, ki ima veliko skokov. Velik napredek je bil dosežen tudi na področju dostopa do pred- in glavnega pomnilnika, s čimer se dodano zmanjša latenca pri dostopu do podatkov v pomnilniku. Večjo energetsko učinkovitost pa so dosegli s še bolj natančnim prilagajanjem hitrosti delovanja jedra, ter izklapljanjem posameznih delov procesorja, ki v nekem trenutku niso uporabljeni.

Popoldan so se v pritličju centra predstavili Intelovi partnerji z izdelki, ki posredno ali neposredno temeljijo na Intelovih programskih in strojnih rešitvah. Tako smo lahko videli kar nekaj delujočih implementacij Wireless USB ter delujočo povezavo WiMAX. Predstavljeni izdelki VIIV obljubljajo občutno izboljšano delovanje medijskih centrov in drugih večpredstavnih izdelkov za v dnevno sobo. Na področju shranjevanja podatkov je bil predstavljen RAID-6 v kombinaciji s SATAII, medtem ko je nov dosežek na področju delovnega pomnilnika FB-DIMM (Fully Buffered DIMM). Veliko pozornosti je pritegnila študija in tudi že nekateri delujoči primerki majhnih prenosnih računalnikov, imenovanih UMPC (Ultra-Mobile PC).

http://www.intel.com

http://www.umpc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji