Objavljeno: 23.2.2005

IBM predstavlja arhitekturo X3

IBM je predstavil novo generacijo arhitekture za zmogljive strežnike na Intelovi osnovi, ki prinaša na to področje lastnosti iz mainframe računalnikov. Arhitektura X3, katere sestavni del je sistemski nabor Hurricane je plod nekajletnega razvoja in investicije čez 100 milijonov dolarjev, od katere si IBM obeta veliko. Tako kot pri predhodniku z imenom Summit, je IBM sistemski nabor razvil samostojno, kar je edinstven pristop med proizvajalci strežnikov na Intelovi osnovi, saj večina drugih proizvajalcev uporablja sistemske nabor podjetij Intel ali ServerWorks.

IBM je v novi generaciji izboljšal komunikacijo med procesorji in pomnilnikom, zaradi česar njegovi inženirji obljubljajo 38% večjo zmogljivost pri strežnikih opremljenih s štirimi procesorji. Nova arhitektura je tudi pripravljena za prihodnje Intelove procesorje z več jedri in tehnologijo EMT64, ki omogoča izvajanje 32-bitnih in 64-bitnih programov. Pomembna novost v novi arhitekturi je tudi IBM Virtualization Engine, ki omogoča precej enostavnejšo in bolj učinkovito virtualizacijo operacijskih sistemov, po zgledu iz računalnikov mainframe.

Med ostalimi novostmi so podpora za pomnilnike DDR2 in sistemsko vodilo PCI-X 2.0. IBM bo novi nabor Hurricane prvič uporabil v prihodnjem strežniku xSeries eServer 366 s štirimi procesorji, ki bo v prodaji čez približno tri mesece. Kasneje naj bi IBM arhitekturo X3 uporabil tudi v drugih strežnikih iz svoje ponudbe, med drugim v največjih modelih, ki bodo zamenjali današnji model x445. Cene se bodo v ZDA pričele pri 7.000 dolarjih za strežnik x366.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji