Objavljeno: 12.9.2005

IBM Lotus Notes/Domino 7 že v prodaji

IBM je predstavil novo različico priljubljenega programskega paketa za elektronsko pošto in skupinsko delo Lotus Notes/Domino 7, ki prinaša številne manjše, a pomembne novosti. Nova različica ima nekoliko spremenjen uporabniški vmesnik, ki je bolj pregleden in prijaznejši do uporabnika. Novi Notes se tudi tesneje povezuje z drugimi programi, kot sta pisarniški paket Microsoft Office 2003 (podpora za pametne oznake Smart Tags) in IBM/Lotus Sametime (trenutno sporočanje). Z uporabniškega vidika je paket polen majhnih, a pomembnih sprememb, kot sta na primer prikaz pri posameznem sporočilu, ali je bilo poslano posamezniku ali skupini uporabnikov ter shranjevanje odprtih oken s sporočili ob izklopu programa, ki se nato samodejno odprejo ob ponovnem zagonu.

IBM je precej optimiziral tudi delovanje strežniškega programa Domino, ki zdaj bolj učinkovito izrablja strojno opremo. Po ocenah IBMa strežnik zdaj uporablja okoli 25% manj sredstev pri enakem številu uporabnikov, kar pomeni, da lahko z enako strojno opremo oskrbujemo več uporabnikov, kot doslej. Strežnik ima tudi nova orodja za samodejno delovanje in nadzor, ki znajo pravočasno obvestiti upravitelja o morebitnih napakah, ki vplivajo na hitrost delovanja strežnika. Po ocenah družbe Ferris Research naj bi v celoti novi Lotus Notes/Domino zmanjšal stroške lastništva za 8 do 9%. Lotus Notes in Domino se že vrsto let bojujeta za prevlado na trgu izdelkov za elektronsko sporočanje, kjer vodi Microsoft s svojim strežnikom Exchange Server. Slednji ima po zadnjih meritvah družbe IDC v letu 2004 okoli 51,2% trga, medtem ko je Lotus Notes/Domino drugi z okoli 40,1% trga.

Za IBM je nova različica Lotus Notes/Domino pomemben mejnik v širši strategiji, po kateri naj bi se ta platforma s časom združila z drugim izdelkom iz ponudbe - Lotus Workplaceom, ki temelji na javanskih strežnikih in platformi. Projekt združevanja že poteka pod delovnim imenom Hannover, za zdaj pa še ni jasno, kdaj bo na voljo in koliko bo treba zanj odšteti. IBM bo o projektu več spregovoril na razvojni konferenci, ki bo naslednje leto v začetku januarja.

http://www.ibm.com/software/lotus

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji