Objavljeno: 19.6.2001

IBM dosegel nov prodor v tehnologiji proizvajanja računalniških čipov

IBM-ovi strokovnjaki so predstavili tehnologijo poimenovano raztegnjeni silicij (strained silicon), ki naj bi po njihovih podatkih omogočila kar 35-odstotno povečanje zmogljivosti računalniških čipov.

Po mnenju IBM-ovih vodij razvoja jim je tako velik napredek uspel, ker razvoj načrtujejo v drugih smereh kot konkurenca. Medtem ko se ostali trudijo izdelati čim manjša vezja, pri IBM-u prisegajo na poznavanje fizikalnih in kemijskih lastnosti materialov, ki jih uporabljajo. Za >>raztegovanje<< silicija so uporabili kristalizirano spojino silicija in germanija, ki ima daljše vezi med atomi kot sam silicij. Ker je v naravi kristalov, kamor prištevamo tudi silicij, da se raztegnejo in prilagodijo drugi kristalni snovi s katero se stikajo, se plasti silicija nad novo spojino raztegnejo. Tako >>raztegnjen<< silicij pa naj bi po IBM-ovih podatkih omogočal tudi do 70 odstotkov hitrejši tok elektronov skozi tranzistorje.

Po predvidevanjih vodstva podjetja za uporabo nove tehnologije ne bo potrebno bistveno spreminjati proizvodnih procesov, raztegnjen silicij pa nameravajo v roku treh let uporabljati v večini svojih procesorjev.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji