Objavljeno: 30.4.2015 01:00

Hišna preiskava namesto zahvale

Ko je študent Dejan Ornig razkril ranljivost komunikacijskega sistema policije z imenom Tetra, si najbrž ni mislil, da ga bodo sodno preiskovali. Namesto, da bi se pristojni zadovoljili z informacijami, razlagami in celo opremo, ki jo je uporabil za prikaz ranljivosti, so policisti pri Ornigu te dni opravili hišno preiskavo in zasegli računalnik, USB ključke in prenosne diske.

Kot sta zapisala portal Pod Črto in Dnevnik,  je Ornig policijo obvestil o ranljivostih že septembra 2013, a so ti ranljivosti odpravili šele v začetku letošnjega leta. Šifriranje komunikacijskega sistema je bilo izvedeno tako slabo, da so konec lanskega leta zabeležili vdor neznanega napadalca, ki je prisluškoval pogovorom policistov.

Hišno preiskavo preiskovalni sodnik utemeljuje s navedbo, da Ornig s svojim delovanjem ogroža nacionalno varnost države, čeprav je med zaslišanjem v začetku aprila ponudil popolno sodelovanje s preiskovalci. Prav zaradi tega je hišna preiskava presenečenje za Orniga, ki dejanje razume kot poizkus utišanja osebe, ki je razkrila nepravilnosti in pomanjkljivosti.

Več lahko preberete tudi v prispevku izpred nekaj tednov. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 30.4.2015 | 19:47

Pr nas je očitno kaznivo prikrivanje in razkrivanje ...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji