Objavljeno: 22.3.2017 17:00

Hekanje traktorjev

Ameriški kmetje množično kupujejo v Vzhodni Evropi shekano programsko opremo in "firmware", ki ju nameščajo na svoje nove traktorje John Deere. To počnejo, ker je proizvajalec moderne traktorje tako zaklenil, da jih lahko popravljajo samo na dragih pooblaščenih servisih.

Moderni traktorji so ravno toliko kmetijska mehanizacija kakor računalnik, saj imajo GPS-e, sisteme za avtonomno delovanje, pametne omejitve hitrosti, natančno odmerjanje pesticidov itd. Hkrati pa imajo ti traktorji tudi programski zaklep, ki onemogoča praktično vsako nepooblaščeno popravljenje.

Pri traktorjih je to velik problem, saj ko se popravijo, jih je treba popraviti hitro. Kmetijskih opravil ni mogoče prelagati, česar se pooblaščeni servisi zelo dobro zavedajo in mastno računajo za hitra popravila. Če recimo pri lokalnem mehaniku zamenjajo menjalnik, se tak traktor ne bo peljal – dokler ne bo prispel John Deerov tehnik in za 230 dolarjev z računalnikom avtoriziral zamenjanega dela.

Zato ameriški kmetje z ukrajinskih forumov množično kupujejo programsko opremo in firmware, ki jim traktorje odklene, tako da lahko menjajo dele, dvignejo omejitev hitrosti, traktorje diagnosticirajo na svojih računalnikih itd.

To sploh ni ilegalno, saj je v zakonu DMCA (Digital Millennium Copyright Act) navedena izjema, ki dovoljuje modifikacijo računalniških programov, ki jih vsebujejo vozila, kot so osebni avtomobili, tovornjaki ali kmetijska mehanizacija, če je to nujno potrebno za diagnostiko, popravilo ali zakonito modifikacijo.

John Deere seveda kupcem daje v podpis pogoje uporabe (EULA), ki so še strožji od teh pri operacijskih sistemih za namizne računalnike. V njih ne le prepovedo vsakršne modifikacije, ampak se kupci odpovedi vsakršnim odškodninskim zahtevkom zaradi (ne)delovanja traktorjev. Toda pogoji uporabe so stvar civilnega prava in John Deere bi moral tožiti, da bi jih uveljavil, kar pa se še ni zgodilo, ker bi bil izid negotov.

Kmetje na drugi strani želijo nadzor nad svojimi napravami. Želijo biti lastniki in ne uporabniki, sicer se lahko John Deere čez deset let odloči, da starih traktorjev ne bo več podpiral.

Motherboard.vice.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji