Objavljeno: 25.3.2006

Gnome 2.14

Izšlo je namizno okolje GNOME 2.14, ki poleg novih zmogljivosti in večje dodelanosti prinaša tudi večjo odzivnost najpogosteje uporabljenih programov in knjižnic. Tako je npr. hitrejše izrisovanje pisav, povsem nov pa dodeljevalnik pomnilnika GSlice, ki je podoben dodeljevalniku v jedru Linux in prinaša občutno povečano odzivnost okolja GNOME. Precej hitreje poteka prijava v sistem, pohitreni pa sta tudi orodji GNOME Terminal in dnevniški pregledovalnik Log Viewer.

Drugi sklop novosti predstavlja povsem prenovljen način iskanja v okolju, ki spominja na podobne rešitve v Mac OS X, Windows Vista in Google Desktop. Upravitelj datotek in orodje za pomoč sta opremljena z naprednim in hitrim iskalnikom, ki ga dopolnjuje tudi nov vstavek za pult Deskbar, ki ima podobne naloge kot pri Googlovem namiznem iskalniku. Z njim lahko zaganjamo programe, odpiramo zaznamke in iščemo datoteke, mape, stike in po spletu.

Zbirka programov za skrbnike sistemov je bogatejša za dva člana. S Pessulusom lahko omejimo dostop do nekaterih zmogljivosti okolja GNOME, npr. dostop do ukazne vrstice in možnost ugašanja in ponovnega zaganjanja računalnika. Sabayon pa je namenjen ustvarjanju profilov uporabnikov v interaktivni seji. Razvijalci bodo veseli novega dodeljevalnika pomnilnika GSlice in posebnega načina registracije aplikacij, ki se lahko zaženejo med zagonom okolja. Čedalje zmogljivejši pa postaja tudi urejevalnik Gedit, ki zdaj omogoča lažje delo z več datotekami in urejanje map SFTP, FTP in WebDAV neposredno iz upravitelja datotek.

Nov je odjemalec za videokonference in VoIP Ekiga (prej GNOME Meeting), zvočni sistem GStreamer 0.10 preko vstavka zdaj podpira tudi MP3, okenski upravitelj Metacity pa omogoča lepljenje oken, kot da bi bila namagnetena. Na voljo je več možnosti za nastavitve prijave v sistem, omogočeno je hitro menjavanje uporabnikov, Evolution pa podpira skupno rabo koledarjev po protokolu CalDAV. Nov pregledovalnik slik omogoča hiter pregled vseh slik v mapi trenutne slike.

Iskanje v Nautilusu je priročnejše in hitrejše.

Deskbar išče programe, datoteke, mape, zaznamke in stike.

Nov pregledovalnik slik omogoča hiter pregled vseh slik v mapi trenutne slike.

www.gnome.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji