Oglasno sporočilo
Objavljeno: 8.12.2022

Fizioterapija Ljubljana - kam na fizioterapijo?

Vsak posameznik se je v svojem življenju že kdaj srečal s fizioterapijo in fizioterapevtom.

Fizioterapevt s svojimi znanji in terapevtskimi pristopi aktivira v telesu procese zdravljenja za različne vrste bolezni, poškodb in bolečin.

Ali ste vedeli, da vsak tretji posameznik v sodobni družbi enkrat v življenju razvije kronične bolečine v križu?

Kar pomeni, da v sedečem načinu življenja, katerega živi celotna sodobna družba, nihče ni varen pred nastalimi bolečinami.

Poklic frizerja, avtomehanika, kmetovalca in pisarniškega delavca so najbolj podvrženi nastanku teniškega komolca in sindroma karpalnega kanala.

Rekreativni in vrhunski športniki so zaradi neustrezne predpriprave na šport in nepredvidljivih zunanjih situacij bolj dovzetni za nastanek pretrganja križne vezi, poškodbe meniskusa in zvina gležnja.

Dejavniki tveganja za nastanek poškodb

Delo in šport nista edina dejavnika tveganja za nastanek bolečin in poškodb, namreč največ bolečin v vratni in ledveni hrbtenici nastane pri opravljanju ponavljajočih vsakodnevnih aktivnostih (delo na vrtu, pobiranje s tal, vstajanje iz avtomobila).

Večina ljudi ob prvih simptomih bolečin v križu, bolečin v vratu, sindroma karpalnega kanala, teniškega komolca in zvina gležnja ne poišče ustrezne pomoči, kar čez čas vodi do hujših bolečin in novih nastalih težav.

Si predstavljate, da se pričnete po nastali poškodbi in bolečinah pravočasno zdraviti in vas strokovnjaki fizioterapije v Ljubljani vodijo od začetka nastanka poškodbe do boljše telesne pripravljenosti, kot ste jo imeli celo pred pojavom prvih simptomov?

Razlika med zasebno in javno fizioterapijo

Predstavljajte si sledečo situacijo: Med opravljanjem vašega poklica razvijete teniški komolec ali pa se v vaši rami razvijejo kalcinacije in takrat obiščete zdravnika, ki vam napiše delovni nalogi za ambulantno fizioterapijo v Ljubljani pod stopnjo nujnosti hitro ali celo redno.

Pod stopnjo nujnosti hitro boste v najboljšem primeru prišli na vrsto v najdaljšem roku 317 dni – kar je skoraj eno leto.

Zdravljenje v ambulantni fizioterapiji pomeni, da ste naprej v dolgi čakalni vrsti, bolezen v tem času napreduje in ko pridete na vrsto, zdravijo vaše simptome in ne vzroka bolezni.

Zdravnik vam ne predpiše novega delovnega naloga za fizioterapijo, ko izginejo simptomi bolezni, kot so bolečina, oteklina in zmanjšan obseg gibljivosti.

Kaj pa se zgodi, ko se simptomi bolezni pozdravijo vendar se vzrok nastanka ne odpravi? Nastanejo kronične težave in bolečine, ki otežijo vaš proces zdravljenja in poslabšajo kvaliteto življenja.

Zdravljenje v zasebni fizioterapiji se prične takoj po poškodbi (brez čakalnih vrst), bolezen se začne pravočasno zdraviti in rehabilitacija se konča, ko se odpravijo tako simptomi kot vzrok nastanka bolezni.

Začetek fizioterapije v Ljubljanski zasebni kliniki Medicofit

Uvod v fizioterapevtsko rehabilitacijo se prične z diagnostičnim pregledom fizioterapevta diagnostika, ki z vami opravi anamnezo, pregled zgodovine bolezni, oceni vašo mišično moč in gibljivost, oceni mišično sorazmerje, funkcionalne vzorce telesne drže, oceni bolečino, vzorec hoje in opravi specifične teste.

Pojavili so se vam prvi simptomi teniškega komolca, občutite ostro bolečino v komolcu, ki izžareva po podlakti in boleč predel je občutljiv na dotik. S težavo se rokujete, si nalijete kavo ali zapnete nedrček/pas na hlačah.

Prej kot pričnete s fizioterapevtskih zdravljenjem bolezni, lažji potek bolezni in rehabilitacije imate.

Pregled je usmerjen v odkritje, zakaj se je bolezen razvila na prvem mestu in katere posledice/simptomi se odražajo na vašem telesu.

Po pregledu vam predstavijo diagnostično poročilo in nadaljnjo zastavijo prilagojen fizioterapevtski program, glede na vaše specifične omejitve, težave in sposobnosti.

Učinkovito fizioterapevtsko in kineziološko zdravljenje

Odprava simptomov bolečine, otekline in omejenega obsega gibljivosti se prične takoj, s pomočjo manualne terapije in instrumentalnih fizioterapevtskih naprav.

Za zdravljenje teniškega komolca se uporablja globinske udarne valove, ki prodirajo v globoko v obolelo tkivo in povzročajo procese samozdravljenja. Uporablja se SUMMUS lasersko terapijo, ki z laserskim žarkom in njegovo specifično toploto zmanjšuje bolečino in oteklino v obolelem predelu. Prav tako se uporablja visokotonsko elektroterapija HiTOP, ki vpliva na celični metabolizem, pospešuje odplakovanje odpadnih snovi iz telesa in učinkovito zmanjšuje bolečino.

Specialna terapevtska telesna vadba za zdravljenje teniškega komolca vključuje vaje za povečanje mišične vzdržljivosti iztegovalk zapestja, krepitev moči gibov pronacije in supinacije ter ekscentrično vadbo.

Kineziološki program

Naslednja faza zdravljenja zajema kineziološki program, ki sistematično in tarčno povečuje funkcionalnost zapestja, mišično ravnovesje mišic podlakti in zapestja ter razvoj stabilnost ramenskega sklepa in lopatice.

Namen kineziološkega programa po poškodbi je vzpostaviti pravilno telesno držo in ohranjanti splošno gibalno preventivnost.

Obravnava je usmerjena v prihodno delovanje posameznika, saj s splošno krepitvijo telesa preprečuje nastanek novih poškodb in zmanjša možnost ponovitev starih poškodb.

Zakaj za fizioterapijo v Ljubljani izbrati kliniko Medicofit?

Zasebna klinika fizioterapije Medicofit v Ljubljani na enem mestu združuje strokovnjake medicine (nevrokirurg, ortoped), fizioterapevte in kineziologe, ki s skupnim sodelovanjem zagotavljajo učinkovitejše zdravljenje posameznika.

Celostna obravnava

Uspešna fizioterapevtska obravnava v svojo rehabilitacijo vključuje specialen diagnostični pregled, akutno fizioterapevtsko zdravljenje in kineziološko fazo.

Fizioterapevtska obravnava traja 90 minut, v katero je vključeno 60 minutno aktivno delo s fizioterapevtom in 30 minut instrumentalne terapije. Rehabilitacija se prilagaja glede na vašo poškodbo in specifično težavo.

Uspešno zdravijo degenerativna stanja in kronične bolečine, kot so išias, bolečine v križu, protruzija diska, spinalna stenoza, obraba kolka, obraba kolena, skakalno koleno in vnetja ahilove tetive. Zdravljenje upočasni naprednejši razvoj degenerativnega stanja in zmanjša kronične bolečine.

Fizioterapevt je ključnega pomena v pripravi na operacijo, kjer v predoperativni rehabilitacijski fazi z vami izvaja vaje za krepitev mišične moči (po operaciji najhitreje izgubljate mišično maso) in vaje za ohranjanje gibljivosti v sklepu (za boljšo mobilnost po operaciji).

Vrhunska postoperativna rehabilitacija

Fizioterapevtska pooperativna rehabilitacija se prične takoj po operaciji, v skladu z navodili operatorja oziroma kirurga. Specialisti fizioterapije za vas poskrbijo po operaciji rekonstrukcije križne vezi v kolenu, operaciji meniskusa, artroskopiji kolena, endoprotezi kolka, endoprotezi kolena, poškodbe mišice supraspinatus, poškodbe mišice biceps brahii, po operaciji karpalnega kanala ali teniškega komolca.

Mišično-skeletna in poškodbena stanja, ki niso primerna za operacijski poseg se uspešno pozdravijo s fizioterapijo, kot so delne rupture kolenskih vezi, manjša poškodba meniskusa, delno pretrganje ligamentov po zvinu gležnja in raztrganina mišic v ramenskem sklepu.

Fizioterapija se je izkazala kot uspešna vrsta zdravljenja pri dolgotrajnih simptomih Covida, kjer sta občutno zmanjšani aerobna funkcija pacienta in mišična moč (zmanjašna mišična masa in vzdržljivost).

Opravljati poklic fizioterapevta nosi v sebi poslanstvo in odgovornost do pacienta, katerega v zasebni kliniki Medicofit v Ljubljani postavljajo v središče zdravljenja.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji