Objavljeno: 16.8.2005

Firefox izgublja tržni delež?

Izdelovalec spletnih raziskav, NetApplications, je zaznal upad tržnega deleža Firefoxa. Ta se je v preteklem mesecu iz 8,7 zmanjšal na 8,1 odstotka, Internet Explorer pa se je iz 86,6 povzpel na 87,2 odstotka. Tako je odprtokodni brskalnik prvič po izidu različice 1.00 izgubil delež svetovnih uporabnikov spleta. Padec je zaznala tudi učilnica spletnih razvijalcev - W3Schools.com, kjer je Firefox iz majskih 21 padel pod 20 odstotkov.

Seveda delež Firefoxa na tej strani ni merodajen, saj ga obiskujejo pretežno spletni razvijalci, ki sodijo med napredenjše uporabnike. Vsekakor pa se lahko upravičeno vprašamo, ali gre le za statistično napako ali pa se morda poznajo nedavna poročila o varnostnih luknjah v Firefoxu.

Zanimivo je, da je skoraj sočasno z objavo zmanjšanega deleža število prenosov Firefoxa preseglo vrtoglavih 80 milijonov, kar pa je le slaba tolažba za podpornike odprtokodnega brskalnika, če so statistike točne. Pomembna pridobitev za Firefoxa pa je podpora v poštnem sistemu Lotus Domino 7 preko spleta (Domino Web Access), ki jo je nedavno objavil IBM.

http://www.netapplications.com

http://www.getfirefox.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji