Objavljeno: 25.7.2019

Facebook bo zaradi slabega varovanja zasebnosti uporabnikov plačal 5 milijard dolarjev

Ameriška agencija FTC (Federal Trade Commisision) je s Facebookom dosegla poravnavo, s katero se je podjetje zaradi svojih preteklih slabih praks z varovanjm zasebnosti svojih uporabnikov zavezalo plačati 5 milijard dolarjev kazni.

Kazen je z naskokom največja, kar jih je do sedaj zahteval FTC (do sedaj je največjo kazen »dosegel« Google – leta 2012 je moral plačati 22,5 milijonov), hkrati pa je vsota tako »majhna«, da jo Facebook zlahka pogreša. Znesek je namreč enak 9 % letnega prometa podjetja, delnica Facebooka pa je po objavi dogovora dejansko celo malce zrasla, kar kaže na to, da »trg« tudi ob takih kaznih ne dvomi v finančno uspešnost podjetja.

V resnici je za podjetje bolj »nerodno« to, da je del dogovora tudi delna odmaknitev soustanovitelja in šefa Marka Zuckerberga od odločanj, ki se tičejo zasebnosti uporabnikov tega družabnega omrežja. Po novem bo neodvisno zunanje telo imenovalo nove neodvisne nadzornike, ki bodo skrbeli za ta del Facebookovega poslovanja. Nadzornike bo mogoče zamenjati le z dvotretjinsko glasovalno večino, kar pomeni, da glasovalne pravice Marka Zuckerberga za morebitno zamenjavo ne bodo dovolj. Podjetje bo tudi redno pregledovano s strani zunanjega nadzornega telesa in bo moralo FTC redno obveščati o vseh varnostnih težavah, ki bodo obremenile 500 uporabnikov ali več.

Petčlanski odbor FTC, ki je sklenil poravnavo, je bil pri glasovanju razcepljen 3:2. Dva člana, ki sta bila proti, sta zahtevala še strožje sankcije, kot so bile dosežene. V ločenih izjavah sta poudarila, da je vsota pet milijard prenizka, predvsem pa, da bi moral biti za Facebookove varnostne škandale kaznovan tudi Mark Zuckerberg osebno. Večinski del odbora po drugi strani opozarja, da je zelo majhna verjetnost, da bi katerikoli sodnik kadarkoli določil tako visoko kazen, če bi zadeva namesto v poravnavi svojo pot nadaljevala na sodišču.

Dodatnih 100 milijonov dolarjev je Facebook plačal tudi pri poravnavi z agencijo SEC (Securities and Exchange Commission), ker je investitorjem poročal le o hipotetičnih težavah z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov, četudi je že vedel, da so težave realne. Tudi SEC poroča, da je 100 milijonov največja kazen, kar so jih kdajkoli izterjali od kateregakoli podjetja.

FTC je še sporočil, da se bo neodvisno lotil tudi samega podjetja Cambridge Analytica (ki je sedaj v bankrotu), njegovega bivšega šefa Alexandra Nixa in razvojnika Aleksandra Kogana, ki so bili v samem srcu afere Cambridge Analytica, zaradi katere se je vse zgoraj zapisano tudi zgodilo.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Monit | 25.7.2019 | 14:13

FB je treba ukiniti.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji