Objavljeno: 21.11.2022 05:00 | Teme: Facebook

Facebook bo Trumpu dovolil tudi širjenje laži, če bo kandidiral

Nekdanji ameriški predsednik Trump, ki je trenutno na Facebooku blokiran, bo imel ob morebitni kandidaturi neomejen prostor za širjenje sporočil. Skupina, ki se v podjetu ukvarja s preverjanjem resničnosti objav na družbenem omrežju (fact-checking), je sporočila, da po uveljavljenih pravilih političnega govora ne preverjajo. To pomeni, so izrecno pojasnili, da Trumpovih izjav, fotografij, objav in videoposnetkov od trenutka objave kandidature za predsedniške volitve leta 2024 ne bodo več preverjali.

Izjema ne velja le za Trumpa, temveč za vse politike. Vseeno izpostavljamo Trumpa, ker je bil v minulem mandatu največkrat izpostavljen kot množičen razširjevalec neresnic in lažnih novic. V podjetju Meta, ki vodi Facebook, so povedali, da njihova naloga ni posegati v politične izjave. V internih pravilih ni opredeljeno, da se mora kandidat formalno registrirati kot kandidat, zato zadostuje že javna najava kandidature.

Program preverjanja dejstev, ki ga izvaja Meta, je sicer v ZDA tarča kritik na obeh polih politike. Republikanci mu očitajo, da si dovoli preveč in omejuje svobodo govora, demokrati pa opozarjajo, da je premil in še vedno dovoljuje širjenje nekaterih laži.

Trump je na Facebooku blokiran vse od napada na kapitol 6. januarja lani. Kmalu se mu torej izteče dveletna prepoved.

Po drugi strani je Elon Musk glede rezultatov ankete ("preverjanje volje ljudstva" ) Trumpov račun ponovno pripustil na Twitter, vendar Trump pravi, da ga to ne zanima in da ostaja na lastnem omrežju Truth Social. Glede na to, da ima Twitter še vedno nekaj stokrat večji doseg od slednjega, je odločitev bržkone povezana z dejstvom, da je Truth Social poslovni projekt podjetja "Trump Media & Technology Group". Projekt, ki bi propadel, če ga zapusti ustanovitelj in ključni uporabnik... Zanimivo bo videti, če se bo čez leto ali dve, ko se bo kampanja za predsednika ZDA 2024 razplamtela, Trump v tej smeri premislil. Bo prednost še vedno imel posel ali politika?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

dY2OCFN5ndg

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji