Objavljeno: 29.2.2024 05:00

Evropski založniki tožijo Google za 2,1 milijarde evrov

Doslej so Googlu v EU visoke globe izrekale posamezne države in sodišča na predlog držav članic, sedaj pa je podjetje doletela visoka tožba iz zasebnega sektorja. Skupina 32 evropskih medijskih hiš je na nizozemskem sodišču vložila tožbo zoper Google, v katerem ga obtožujejo zlorabe prevladujočega tržnega položaja, zaradi česar naj bi jim nastala visoka izguba. Od Googla terjajo 2,1 milijarde dolarjev.

V tožbi najdemo tudi zveneča imena, denimo Axel Springer in druge založnike iz 17 evropskih držav. Trdijo, da je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj na področju spletnega oglaševanja, zato založniki niso mogli ustrezno zaračunavati oglaševanja. Ob tem se sklicujejo na preiskavo Evropske komisije, ki trenutno teče zoper Google, še pred njo pa je Komisija lani Googlu poslala uradno izjavo o nasprotovanju. Že let 2021 pa je Francija zaradi istega početja Google tudi kaznovala.

To sicer ni edini postopek, ki teče proti Googlu v EU. Doslej je Komisija zaradi različnih kršitev protimonopolne zakonodaje podjetju izrekle že za osem milijard evrov globe, dasiravno Google nekatere prereka. Tudi na najnovejšo tožbo se je odzval z besedami, da gre za špekulativno in oportunistično potezo.

Politico

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji