Objavljeno: 17.5.2024 05:00 | Teme: EU

Evropska komisija začela preiskavo, ali sta Facebook in Instagram mladim nevarna

Evropska komisija je po pričakovanjih včeraj najavila začetek uradne preiskave, v kateri bo preverjala, ali Meta krši akt o digitalnih storitvah na področju zaščite mladoletnih. Komisija je zaskrbljena, ali Facebok in Instagram uporabljata algoritme in dizajn, ki pri mladoletnih povzročajo vedenjsko zasvojenost.

Gre za znani učinek zajčje luknje, kakor označujemo stanje, ko zaradi nenehnih dražljajev uporabniki na straneh ostajajo dolge ure v nenehnem konzumiranju novih vsebin. Komisija je proučila Metin odgovor septembra lani na poziv Komisije za več informacij.

Preiskava se bo osredotočila na vprašanje, ali Meta ustrezno ocenjuje in upravlja tveganje za negativne vplive na mladoletnike, ki jih lahko povzročijo njene platforme. Preverili bodo tudi, ali se uporabljajo ustrezna orodja za preverjanje starosti, ki mladoletnim preprečujejo dostop do prepovedanih vsebin.

Če bo Komisija ugotovila kršitve, lahko izreče obvezne ukrepe in visoke globe.  Kdaj bo preiskava končana, ni določeno. Začetek preiskave prav tako ne pomeni, da bodo kršitve dokazane, saj se lahko izkaže tudi, da kršitev ni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji