Objavljeno: 21.4.2021 07:00 | Teme: EU, poslovanje

Evropska komisija vpeljuje Evropski svet za inovacije

Evropska komisija si močno prizadeva, da bi pospešila razvoj novih inovacij v državah članicah. Poleg že znanega instituta evropskih razpisov in razvojnih projektov zdaj vpeljujejo Evropski svet za inovacije (European Innovation Council - EIC), ki bo pomagala predvsem malim podjetjem (SME), startupom in odcepljenim (spinout) razvojnim oddelkom obstoječih podjetij.

Evropski svet za inovacije bo deloval v okviru že znanega projekta Horizon Europe, imel pa bo samostojni proračun v višini 10 milijard evrov, ki bo na voljo v projektni perspektivi med leti 2021 in 2027. Horizon Europe je sicer ukrep, ki bo v razvoj in inovacije v istem obdobju namenil 95,5 milijard evrov.

V okviru Evropskega sveta za inovacije bodo na voljo različne storitve, kot je EIC Pospeševalec za podporo inovativnim podjetjem, ki jim bodo lahko pomagali EIC Programme Managerji predvsem pri transformacij raziskovalnih rezultatov v uporabne inovacije. V ta namen bo namenjena posebna tranzicijska shema EIC Prehod, ki bo omogočala financiranje tovrstnih transformacij.

Evropska komisija želi s tem korakom predvsem pomagati manjšim in srednje velikim inovatorjem, ki se zaradi raznih ovir doslej niso mogli ali upali udeležiti raziskovalnih in razvojnih projektov po dosedanjih pogojih projekta Horizon Europe. Odprta je tudi že pisarna v okviru javne agencije Spirit Slovenija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji