Objavljeno: 9.10.2023 07:00 | Teme: EU, umetna inteligenca, nvidia

Evropska komisija preverja trg procesorjev za umetno inteligenco

Po virih iz Bruslja in pisanju portala Bloomberg naj bi Evropska komisija pozorno spremljala poslovno prakso proizvajalcev čipov, ki so specializirani za področje umetne inteligence, glede morebitnih protimonopolnih praks, čeprav uradna preiskava še ni bila napovedana.

Konec septembra so francoske oblasti v okviru preiskave državnega organa za konkurenco v sektorju grafičnih kartic opravile racijo v pisarnah proizvajalca grafičnih procesorjev Nvidia, ki je največji ponudnik na tem specializiranem trgu pospeševalnikov umetne inteligence. Razloge za preiskavo in ugotovitve nobena stran ne komentira.

Po nekaterih ocenah ima Nvidia na tem področju kar 87% tržni delež, povpraševanje po pospeševalnikih umetne inteligence pa je v drugem četrtletju dvignilo dobiček podjetja za osupljivih 843% v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Pozornost komisije je pritegnila zlasti nedavna rast povpraševanja po grafičnih procesorjih za pospešitev usposabljanja modelov AI in posledično zvišanje cen. Najzmogljivejši pospeševalniki za umetno inteligenco, ki imajo že tako visoko ceno okoli 21.000 dolarjev za procesno enoto, se zaradi velikega povpraševanja prodajajo že za več kot 40.000 dolarjev.

Poznavalci razmer na področju proizvodnje čipov sicer razlagajo, da je povišanje cen predvsem posledica nezmožnosti podjetja, da bi zadostilo velikemu povpraševanju po najnovejših vrhunskih izdelkih. Glavni razlog je predvsem pri podizvajalcu TSMC, ki lahko zadovolji le okoli 80 odstotkov povpraševanja po embalaži čipov za procesorje Nvidia A100 in H100. Največji delež končnih izdelkov nato prodajo velikim ameriškim podjetjem, talec tega dogajanja pa so kupci v EU.

Razmere se lahko v naslednjih letih še poslabšajo. Nedavno poročilo družbe Gartner napoveduje, da bodo prihodki na trgu čipov AI letos verjetno dosegli 53,4 milijarde dolarjev, kar je več kot 20-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022. Dvomestna rast se bo nadaljevala vse do leta 2027, ko bo ta segment trga vreden okoli 120 milijard dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji