Objavljeno: 3.12.2022 17:00

Evropska centralna banka: Bitcoin drsi v nepomembnost

Od zadnjega rekorda v tečaju bitcoina je minilo leto dni, odtlej pa se je njegova vrednost zniževala. Direktor direktorata za plačilno infrastrukturo pri Evropski centralni banki (ECB) Ulrich Bindseil in Jürgen Schaaf zato ocenjujeta, da je bitcoin na poti v nepomembnost. Verjameta, da bo kriptovaluta počasi shirala.

Po rekordu pri 69.000 dolarjih je bitcoin drsel in dosegel 20.000 dolarjev, kjer se je zadrževal več mesecev. V njegovi dosedanji zgodovini je to običajno pomenilo, da nabira moči za nov vzpon, ki bo še višji od predhodnih. A potem je sledila implozija FTX, že prej pa je sprememba načina rudarjenja ethra povzročila, da domači uporabniki za rudarjenje ne morejo več uporabljati grafičnih kartic.

ECB poudarja, da se bitcoin redko uporablja za legalne transakcije. Regulacija, ki se obeta, ne pomeni odobritev ali celo podporo, temveč zgolj to – regulacijo. Dodajajo, da je veriženje blokov sicer obetavna tehnologija, ki ima lahko svojo uporabnost, a da to ne pomeni, da je treba posvojiti čisto vsak način njene uporabe. Bitcoin je po mnenju ECB tak primer, ki nima širših pozitivnih učinkov na družbo.

Da je ECB proti bitcoinu, sicer ni presenetljivo, saj so tudi druge centralne banke že izrazile zaskrbljenost zaradi tveganj za stabilnost finančnega sistema, ki jih prinaša bitcoin. Bitcoin poganjajo špekulacije, kar velja za številne razrede naložb. Doslej je to zadoščalo, da se je še vsakokrat odbil. Videli bomo, ali ima ECB prav.

ECB

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji