Objavljeno: 5.11.2017 11:00

Estonija začasno zamrznila uporabo elektronskih osebnih izkaznic

Estonija, ki je bila v preteklih letih deležna številnih pohval na račun digitalne države in elektronskih identitet, se sooča z nevarno ranljivostjo v sistemu elektronskih osebnih kartic zaradi katere so začasno zamrznili delovanje skoraj celotnega sistema elektronskih identitet.

Že septembra so v javnost prišle prve informacije o ranljivosti vzpostavljenega sistema, ki ga uporablja več kot 760.000 državljanov. Težava je v programskih opremi pametne kartice (Smart Card), ki bi potencialno omogočila poneverbo identitet. Čeprav oblasti navajajo, da doslej niso zabeležili niti ene tovrstne zlorabe, so konec oktobra stopnjo nevarnosti povišale in sprožile postopek obvezne posodobitve programske opreme na karticah.

Ta odločitev je v Estoniji sprožil pravcati mali preplah, saj so državljani začeli masovno posodabljat kartice prek spletne storitve, ki je zaradi preobremenjenosti strežnikov odpovedala. Posledično so se na policijskih postajah in drugih državnih ustanovah začele kopičiti množice, ki so čakale na posodobitev kartic, od katerih je v Estoniji odvisnih vse več javnih storitev.

Estonski vladi na koncu ni ostalo drugega, kot da so uporabo ogroženih kartic začasno zamrznile za skoraj vse državljane. Izjeme so določene skupine, kot so zdravniki in zdravstveno osebje ter drugi posamezniki, katerih dejavnost je močno odvisna od digitalnega podpisa, ki ga opravijo s pomočjo kartice. Po napovedih naj bi storitev ponovno odprli za javnost v drugem tednu novembra, vsi uporabniki kartic pa jih bodo morali posodobiti najkasneje do marca 2018.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji