Objavljeno: 8.10.2019 12:00

Epic Games na sodišču, ker igra Fortnite nalašč povzroča odvisnost

Starši dveh otrok (10 in 15 let) v Quebecu, Kanada, so preko odvetniške družbe sprožili sodni postopek, ki naj bi dokazal, da je ameriško podjetje Epic Games igro Fortnite nalašč naredilo tako, da povzroča odvisnost med otroki.

V tožbi tožniki dokazujejo, da je Epic Games pri izdelavi igre najel psihologe, ki so igro pomagali narediti »nalezljivo«. Igra je v tožbi primerjana z odvisnostjo od kokaina (odvisni otroci ne jedo več, se ne tuširajo…), sklicuje pa se tudi na odločitev svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je lani igranje iger klasificirala kot zdravstveno motnjo. Hkrati je v tožbi potegnjena vzporednica s tožbo proti tobačnim tovarnam, ki uporabnike niso eksplicitno posvarile pred nevarnostmi njihovega izdelka.

 

 

Tožba poskuša pridobiti status skupinske tožbe (class action), kateri bi se lahko pridružili tudi drugi starši.

Fortnite je igra, ki jo igra 250 milijonov igralcev po celem svetu in igralce »drži« z rednimi opravili (»challengi«), ki jih morajo opravljati, občasnimi masovnimi dogodki (»eventi«), ki jih morajo spremljati in seveda s trgovanjem z interno valuto (»bucksi«), ki je vmesni korak do realne valute (evrov). Igra je zastonj, uporabniki pa kupujejo preobleke za svojega igralca in zmagovalne plese ob koncu bitke. Podjetje Epic Games je s Fortniteom v letu 2018 zaslužilo 3 milijarde dolarjev!

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

ShneakyMan | 10.10.2019 | 07:36

Pa no ti res hahahah kaj jim dela. Igrice so in bojo ostale zasvojevalne. Samo denar so sli zgubljat s temi tozbami.

Matjaž Klančar | 10.10.2019 | 08:36

Vprašanje, včasih so take tožbe tudi uspešne. Saj ne, da bo zato katerakoli igra kaj drugačna (razen, da bo spredaj disclaimer), ampak kak milijonček ali dva jim pa lahko izpulijo ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji