Objavljeno: 2.5.2016 13:00

Craig Wright: jaz sem izumitelj bitcoina Satoshi Nakamoto

Avstralec Craig Wright, ki so ga mediji izbrskali že minuli december, je sedaj javno nazanil, da je prav on pod psevdonimom Satoshi Nakamoto izumil bitcoin. S tem je potrdil lanske navedbe Gizmoda in Wireda, ki sta prva izpostavila Wrighta. A tudi ta zgodba ni stoodstotno vodotesna, Wright pa ne razkriva dovolj, da bi mu verjeli brez sence dvoma.

Ne smemo pozabiti, da je lani v njegovi zgodbi zazevalo nekaj lukenj, verodostojnosti pa mu ni dajala niti preiskava avstralske davčne uprave in trditve, da so njegovi bitcoini deponirani v posebnem skladu Tulip Trust na Sejšelih, do katerega nima dostopa.

Če naj Wrightu ali komurkoli drugemu verjamemo, da je resnični izumitelj bitcoina, mora predložiti trdne dokaze. Wright je to pot to storil, a dokazi niso ravno trdni, so pa preprečljivi. Stopil je v stik z GQ, BBC-jem in The Economistom ter jim pokazal, da ima v lasti zasebni ključ, s katerim je podpisan blok 9. To je eden izmed prvih narudarjenih blokov in v njem je tudi prva transakcija, ki ni povezana z rudarjenjem. Wright je dan pozneje to javno objavil tudi na svojem blogu. Lastništvo ključa za blok 1 je prav tako demonstriral novinarjem, a ga ne želi javno razkriti. Prav tako ne želi s tem ključem podpisati teksta, ki bi mu ga posredovali, temveč je demonstracijo izvedel le na svojem tekstu. To zbuja dvom, saj bi bilo možno, da ima v posesti s tem ključem podpisan konkretni tekst, ne pa samega ključa. Prav tako želi pokazati, da ima v lasti tudi ostale ključe za prve bloke, češ da to ne bi dodalo nič h kredibilnosti. In še vedno ne pove, zakaj se je odločil za ime Satoshi.

Njegova življenjska zgodba ima še nekaj pomanjkljivosti, med drugim je v LinkedInu v svoj življenjepis pisal lažne podatke. Prav tako analiza besedil kaže, da ni zelo verjetno, da je avtor članka iz leta 2008, ki je začel bitcoin. Tudi njegovo strokovno delo kaže, da ve o kriptografiji veliko, a ne dovolj, da bi postavil bitcoin. Res pa je, da trdi, da so mu pomagali drugi ljudje.

Wright pravi, da ga je decembrska izpostavitev zaznamovala in da se je odločil, da je edino pravilo, da stvari razkrije in postavi na svoje mesto. Ali govori resnico, pa na tem mestu ni mogoče stoodstno zatrditi. Čeprav mu nekateri pomembni razvijalci verjamejo, denimo Gavin Andersen, je v zgodbi preveč lukenj, da bi Wrightu zaupali na besedo.

The Economist. Blog.

Z0DXqEYi4mg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji